رزرو جلسه رایگان گوچینگ (کلیک کنید)

آمادگی برای مهاجرت چه مراحلی دارد؟ (نشانه‌های آماده بودن)

آمادگی برای مهاجرت یکی از دغدغه های مهم مهاجرین است

آمادگی برای مهاجرت  دغدغه بسیاری از ماست. خصوصا اگر مرحله تصمیم گیری برای مهاجرت را پشت سر گذاشته باشیم و بخواهیم به منابع مادی و غیرمادی لازم برای مهاجرت فکر کنیم.

از طرفی مشکلات مهاجرت و سختی های آن، موضوعی است که اهمیت و ضرورت آمادگی مهاجرت را دوچندان می‌کند. مطمئناً مواقعی وجود دارد که به شدت دلمان برای خانه تنگ می‌شود.  زمانی که در تلاش برای کنار آمدن با تعادل جدید کار و زندگی در محیط جدید هستیم. همچنین زمان‌هایی که از ناتوانی برای رساندن منظور خودمان به زبان جدید به دیگران، دچار اضطراب می‌شویم.

اما موارد زیادی وجود دارند که می‌شود قبل از سوار شدن به هواپیما، برای آن آماده شد. می‌شود با آمادگی ذهنی، جلوی خیلی از اضطراب‌ها را پیشاپیش گرفت. در این مقاله در مورد آمادگی‌ هایی صحبت می‌کنیم که، پیش از مهاجرت می‌تواند برایمان اتفاق بیافتد. می‌توانید به کمک این مقاله یک چک لیست مهاجرت برای خود بسازید.

نشانه های آمادگی برای مهاجرت چیست؟

۱. می‌دانم هدفم از مهاجرت چیست

تحقیقات نشان‌ می‌دهد که میزان سازگاری ما با شرایط مهاجرت، تا حد زیادی به انگیزه و هدف ما بر می‌گردد. آن هم هدفی که درست باشد. ما ممکن است اهدافی اشتباه برای مهاجرت انتخاب کنیم که باعث سرخوردگی شوند. این موضوع خیلی ظریف است. برای مثال اگر هدفمان صرفا آینده فرزندمان باشد و خودمان را نادیده بگیریم، هدفی اشتباه انتخاب کرده‌ایم.

اگرچه احتمالا با مهاجرت شرایط متفاوتی را برای آینده فرزندمان از نظر تحصیلی یا شغلی رقم خواهیم زد، اما بالاخره جایی آن‌ها زندگی خودشان را خواهند داشت و ما می‌مانیم و داشته‌های شخصی خودمان از این تصمیم. پس فردیت خودمان را به هیچ بهایی نادیده نگریریم و مهارت هدف‌ گذاری هوشمندانه را، به بهانه مهاجرت هم که شده یاد بگیریم. اگر هدفمان از مهاجرت واضح، شفاف و منطقی باشد، این آمادگی ذهنی را خواهیم داشت که بهای رسیدن به آن را بپردازیم.

۲. می‌دانم که برایم فرش قرمز پهن نشده

اگر ایده ما فرار از مشکلات باشد، باید بدانیم که مشکلات مهاجرت هم کم نیست. فقط شاید متفاوت از مشکلاتی باشد که در کشور خودمان تجربه می‌کنیم. پس یکی از نشانه‌های آمادگی برای مهاجرت این است که بگوییم:«مشکلات مهاجرت را می‌دانم و خودم را از نظر ذهنی برای آن آماده کرده‌ام».

۳. در کشور فعلی هیچ آینده‌ای برای خود متصور نیستم

این یک دودوتا چهارتای منطقی است. مبهم بودن شرایط کاری و اقتصادی، یکی از مهم‌ترین دلایل مهاجرت در تمام دنیاست. ممکن است هیچ روزنه امیدی برای ساختن آینده‌ای که در ذهن داریم نتوانیم برای خودمان تصور کنیم. در این صورت چه کسی ‌می‌تواند ما را سرزنش کند که به دنبال آینده‌ای متفاوت، قصد مهاجرت کنیم؟ تلخ است، اما ابهام و ترس از آینده ، یکی از آن چیزهایی است که مارا برای مهاجرت آماده می‌کند.

۴. شغلی را دوست دارم که در کشور فعلی بازار کار خوبی ندارد

در ده سال اخیر شغل‌های زیادی در بازار کار سردر آورده‌اند که سیستم آکادمیک دنیا از آن‌ها عقب است. سرعت رشد تکنولوژی آنقدر بالاست که مدام نیازهای جدید و تقاضای جدید خلق می‌کند. اگر تا همین چندسال پیش برنامه‌نویسی از پرتقاضاترین شغل‌های دنیابود، حالا ماشین لرنینگ دارد جای آن را می‌گیرد.

این مثال‌ها زیاد است. حالا سال‌هاست ما برای پیدا کردن علایق شغلی‌مان، نه به دانسته‌های مدرسه وابسته‌ایم، نه به دانشگاه. نه حتی به بازارکار کشور خودمان. پس اگر علاقه‌ای شغلی داریم که که در بازار کار کشور خودمان هنوز حرفی برای گفتن ندارد، این علاقه و هدف شفاف می‌تواند یک دلیل منطقی برای این باشد که چالش‌های مهاجرت را به جان بخریم، تا عرصه‌ای متفاوت را برای کار و زندگی تجربه کنیم. این انگیزه می‌تواند باعث شود آمادگی ذهنی و روانی ما برای مهاجرت، تامین شود. البته ناگفته نماند، این یکی از آن مواردی است که «سن» در مورد آن نقش مهمی بازی می‌کند.

۵. از نظر مالی احساس درجا زدن دارم

درجا زدن مالی؛ یکی از مواردی که نشان می‌دهد آمادگی برای مهاجرت در شما وجود دارد.

دروغ چرا. این مشکل فراگیرتر از آن است که لازم باشد در این مقاله در آن توضیحی به آن افزود. احساس درجا زدن از نظر مالی احساس آزاردهنده‌ای است که گریبان خیلی از ما را گرفته. خرید خانه یا حتی ماشینی که دوست داریم، علی‌رغم تمام تلاش‌هایمن ممکن است روز به روز دورتر و بعیدتر به نظر برسد. پس:«اگر می‌دانم که رفاه و رشد مالی جزو اهداف و ارزش‌های مهم زندگی من است و در مورد آن با خودم شفاف هستم، ممکن است آمادگی آن را داشته باشم که دشواری‌های مهاجرت را به جان بخرم».

۶. با تنهایی خودم راحتم

از خودمان بپرسیم، وقت گذراندن با خودم را بلدم؟ می‌توانم تا وصل شدن به جامعه جدید، تنهایی را تاب بیاورم؟ این هم مسئله مهمی است و مهارت‌های خودش را می‌خواهد.

به روحیات ما هم بستگی دارد. یکی در روز اول دانشگاه با همکلاسی‌های زبانش، دوست می‌شود و دیگری تا مدت‌ها نظاره‌گر باقی می‌ماند. شاید دوست پیدا کردن در کشوری دیگر، از زبانی دیگر و با فرهنگی متفاوت، جسارتی بطلبد که تا مدتی پیدایش نکنیم.

هرچه باشد ما برای سازگاری با محیط جدید زمان نیاز داریم و در این بین تکیه‌گاه‌های عاطفی‌مان(خانواده و دوستان قدیم) دیگر دورمان نیستند.  پس سوال دیگری که باید از خودمان بپرسیم این است: «قادر هستم با تنهایی کنار بیایم و آن را برای خودم تبدیل به مصیبت نکنم؟». اگر جواب آن بله باشد، یعنی یکی از فاکتورهای آمادگی برای مهاجرت را دارم.

چگونه برای مهاجرت آماده شویم ؟ ( اقدامات لازم قبل از مهاجرت )

دانستن مسائل مهاجرت، مطالعه و تحقیق در مورد کشور که می‌خواهیم به آن سفر کنیم و صحبت با کسانی که این تجربه را دارند، فقط بخشی از پروسه آمادگی برای مهاجرت است. بعد از آن نوبت این می‌شود اطلاعاتی که به دست آورده‌ایم را با شرایط خود تطبیق دهیم.

سوالاتی است که باید از خودمان بپرسیم. این سوالات مهم هستند چون مارا به این جواب خواهند رساند که تاب‌آوری خودمان را تخمین بزنیم.

۱. آمادگی اقتصادی برای مهاجرت

متاسفانه تبدیل ریال به دلار، یورو و سایر ارزهای رایج دنیا، ممکن است برایمان ناامید کننده باشد اما باید برایش آماده باشیم. بعد از این که به پول رایج کشوری دیگر رقم ریالی دارایی خود را تخمین زدیم، نوبت محاسبه هزینه زندگی در کشور مد نظرمان است. سایت‌هایی هستند که هزینه زندگی در هر کشوری را با جزئیات مشخص کرده‌اند. از هزینه مسکن گرفته تا هزینه حمل و نقل و خورد و خوراک.

شاید زمانی که مهاجرت فکر می‌کنیم آنقدر هیجان زده باشیم که نخواهیم بدانیم قیمت یک بطری شیر در آلمان چقدر است و کلا چقدر باید هزینه یخچال کنیم. اما باور کنید حساب کردن تمام هزینه‌های ریز هم اهمیت دارد. پس با یک حساب سرانگشتی باید متوجه شویم که آیا از نظر اقتصادی می‌توانیم ریسک مالی حداقل یک سال زندگی بدون شغل در کشوری دیگر را بپذیریم؟

احتمال اینکه تا پیدا کردن منبع درآمد در کشور جدید، لازم باشد از پس‌اندازی که داریم خرج کنیم زیادست. سناریوی یک سال بیکاری هم پیش‌بینی دور از ذهنی نیست.

۲.  آمادگی برای مهاجرت از جنبه فرهنگی

فرهنگ جنبه‌های بسیار گسترده‌ای دارد. از پیچیدگی‌های زبانی مثل ضرب المثل‌ها گرفته، تا آداب و رسوم و باورها. از آشپزی گرفته تا حتی زبان بدن. کافی است یک جستجو کنید و تفاوت گفتن بله یا خیر به وسیله حرکت سر را،  بین ایرانی‌ها و هندی‌ها پیدا کنید تا این مثال شفاف‌تر شود.

از خودمان بپرسیم برای مواجهه با موقعیت‌هایی که از تجربه زیسته تا امروز ما دورست آمادگی داریم؟ آیا وسع ذهنی کافی برای پذیرش این نوع تفاوت‌ها را داریم؟ خوب است که به این مورد در چک لیست مهاجرت خود توجه ویژه‌ای داشته باشیم

۳. آمادگی ذهنی و روانی برای مهاجرت

اگر قصد مهاجرت داشته باشیم، باید بدانیم هر از گاهی استرس، احساس تنهایی و دلتنگی را تجربه خواهیم کرد. مهارت‌ها و آمادگی‌هایی هست که می‌توانیم قبل از رفتن خودمان را به آن مجهز کنیم تا آمادگی ذهنی و روانی بیشتری برای مواجهه با مشکلات مهاجرت داشته باشیم و سریع‌تر سازگار شویم. مهارت‌هایی مثل مدیریت استرس، غلبه بر ترس از شکست و مسئولیت‌‌پذیری.

پیشنهاد می‌کنیم برای کسب چنین مهارت‌هایی مقالات زیر را مطالعه کنید:

مدیریت استرس با ۱۳ راهکار عملی و نتیجه بخش

ترس از شکست در کار و زندگی و ۹ راهکار برای غلبه بر آن

مسئولیت پذیری چیست ؟ ۱۱ راهکار برای پذیرش و پرورش مسئولیت پذیری

۴. تسلط بر زبان؛ یکی از کارهایی که پیش از مهاجرت باید انجام داد

چالش فهماندن منظور خودمان به افرادی با زبان دیگر، درصورتی که برای آن آماده نباشیم، می‌تواند اضطراب زیادی به ما وارد کند. بنابراین بهتر است قبل از مهاجرت، تاجایی که می‌توانیم روی مهارت زبان خود کار کنیم. به پاس کردن آزمون آیلتس بسنده نکنیم و تا می‌توانی دوره مکالمه بگذرانیم.

۵. آمادگی مهاجرت برای افراد مجرد

آمادگی برای مهاجرت در مورد افراد مجرد

تنهایی و دلتنگی برای کسانی که تنها مهاجرت می‌کنند، به نسبت کسانی که به همراه خانواده خود مهاجرت می‌کنند، می‌تواند بیشتر باشد.

همچنین اگر پیش از مهاجرت تجربه استقلال از خانواده را نداشته باشیم، اوضاع می‌تواند بغرنج‌تر شود. قبل از تصمیم به مهاجرت، سعی کنیم روی استقلال شخصیتی و مهارت‌های زندگی مستقل خود کار کنیم. اگر امکان مدتی جدا زندگی کردن از خانواده، در کشور خودمان را داشته باشیم هم بد نیست. چون اینطوری خودمان را محک خواهیم زد و آمادگی ما برای مهاجرت بیشتر خواهد بود. چالش مستقل شدن از خانواده را می‌توانید با کمک جلسات کوچینگ  برای خود ساده‌تر کنید.

همچنین مهارت پیدا کردن دوست جدید هم می‌تواند به شما کمک کند تا پس از مهاجرت از این توانمندی در پیدا کردن دوستان بین‌المللی استفاده کنید.

۶. آمادگی مهاجرت برای خانواده‌ها

اگر با همسرمان مهاجرت می‌کنیم،باید بدانیم با هدف‌ها و ارزش‌هایی مشابه این تصمیم را گرفته‌ایم و هر دو آمادگی پذیرش این چالش را داریم. همچنین مهاجرت تنشی را به هر دور طرف رابطه می‌کند که هم می‌تواند باعث همدلی بیشتر شود، هم می‌تواند فاصله را بیشتر کند. بنابراین یکی از کارهایی که قبل از مهاجرت باید انجام داد این است که با همسر خود در مورد زوایای مختلف مهاجرت و آمادگی و پذیرش مشابهمان گفت و گو کنیم.

همچنین اگر فرزند داشته باشیم باید بدانیم که آن‌ها هم برای سازگار شدن با محیط، وابسته به دوره سنی‌شان، دچار اضطراب خواهد شاد. ما در این شرایط موظف هستیم علاوه بر مدیریت اضطراب‌ها و سامان دادن شرایط اقتصادی و کاری‌مان، حواسمان به آن‌ها هم باشد. بنابراین خوب است که آمادگی آن‌ها را هم بسنجیم. اگر شد مشورت با یک روانشناس کودک می‌تواند ما را برای اتفاقات پیش روی خانواده آماده کند.

جلسات کوچینگ؛ راهی موثر برای آمادگی مهاجرت

به غیر از آمادگی‌های کلی که می‌تواند یک توصیه موثر برای همه باشد، هر فردی ممکن است به آمادگی‌های خاص خودش برای مهاجرت نیاز داشته باشد. این آمادگی‌های منحصر به فرد می‌تواند در جلسات کوچینگ اتفاق بیافتد. همچنین جلسات کوچینگ می‌تواند حتی تا پس از مهاجرت هم به صورت آنلاین ادامه پیدا کند، تا زمانی که حس کنیم به اوضاع مسلط شده‌ایم.

همین حالا می‌توانید از طریق لینک زیر در یک جلسه کوچینگ رایگان ثبت نام کنید:

 

افسر اسدی
{echo:get_the_author_meta(text_position')}
بازبینی شده توسط افسر اسدی
{echo:get_the_author_meta(textarea_brief')}

بیشتر بخوانید

نظر شما

دانلود رایگان کتاب هدف‌گذاری تا موفقیت

ایمیل خود را وارد کنید تا کتابچه راهنمای برای شما ارسال شود

    تلفن کارشناس: 09303333724

    برای ثبت نام در جلسه رایگان کوچینگ و مطرح کردن کلیه سوالات خود، همین حالا با شماره 09303333724 تماس بگیرید تا مشاوران ما شما را راهنمایی کنند. در صورتیکه الان نمی‌توانید تماس بگیرید، فرم زیر را پر کنید. مشاوران ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت:

    آدرس ایمیل متخصص