تکنیک های مدیریت زمان و تسلط بر این مهارت یکی از دغدغههای پرتکرار امروز ماست.
با این وجود بسیاری از ما فکر میکنیم که زمان برای هدر دادن است؛ به طوری که بسیاری از اوقات میگوییم “دو ساعت وقت برای تلف کردن دارم” یا گاهی از زمان مرده ای که میان کارهای روزمره خود داریم صحبت میکنیم. اما در واقع همانطور که از جمله “زمان را تلف کردم و اکنون زمان است که مرا تلف میکند” ریچارد دوم پیداست دیدگاه ما نسبت به زمان اشتباه است. در واقع هر دقیقه ای که میگذرد نه تنها برای ما مرده است بلکه ما را به لحظه مرگمان نزدیکتر میکند. این را فردی که به مرگ نزدیک میشود، در زندان است یا با یک بیماری دست و پنجه نرم میکند بهتر متوجه میشود.
سنکا یکی از فیلسوفان معروف قرن ۴ پیش از میلاد میگوید “ما فکر میدانیم که زندگی کوتاه است، اما در واقعیت بازهم زمانمان را تلف میکنیم”. شاید اگر عمیقا درک کنیم که زمان با ارزشترین دارایی ماست؛ کمتر آن را نادیده گرفته و هدر بدهیم. در ادامه این مقاله قدرتمندترین تکنیک های مدیریت زمان برای بهره وری و موفقیت بیشتر که سنکا به آنها اشاره کرده است را بررسی میکنیم تا با استفاده از آنها بتوانید زمانتان را در تصرف خود در بیاورید.
یادآوری مرگ قدرتمندترین تکنیک مدیریت زمان است
همه ما در اعماق وجودمان میدانیم که همیشه زنده نخواهیم بود، اما زمانی که فکر مرگ، در اثر شنیدن خبر مرگ یکی از عزیزان، خواندن یک مقاله یا رفتن به قبرستان بروز پیدا میکند، به جای اینکه به مدیریت زمان فکر کنیم، اولویت بندی کنیم و دست از اتلاف وقت برداریم، سعی میکنیم به هر نحوی این افکار را از سرمان بیرون کرده و خودمان را آرام کنیم. در واقع ما نمیتوانیم بپذیریم که وجود خود را از دست میدهیم و مغزمان نمیتواند با این واقعیت که روزی جهان مانند قبل از تولد ما به حرکت خود ادامه خواهد داد کنار بیاید.
فکر کردن به مرگ برای بسیاری از ما به اندازه ای ترسناک است که حاضریم متوسل به حواسپرتیهای کوچک و بزرگ شویم؛ به همین منظور به دیدن سریال، فیلمهای سینمایی، گشتن در شبکههای اجتماعی و بازیهای رایانه ای پناه میبریم. این بزرگ ترین تناقض در زندگی ماست؛ جایی که فکر مرگ باید باعث بهبود مدیریت زمان و هدف گذاری درست شود، اما در واقع باعث میشود ما بیشتر به سمت تنبلی و بطالت پیش برویم.
بهترین تکنیک مدیریت زمان این است که به جای فرار از فکر مرگ، هر روز فعالانه با آن روبرو شوید. تصور کنید چند ساعت دیگر خواهید مرد؛ به این فکر کرده اید که در لحظات باقیمانده عمرتان چه میکنید، با چه کسانی حرف میزنید و لحظات خود را چطور سپری میکنید؟ در این صورت فکر کردن به مرگ باعث ایجاد انگیزه و الهام شده و باعث میشود بتوانیم تا لحظه مرگ از لحظه به لحظه دقایق استفاده کنیم.
برای زمان، بیشتر از اموالتان ارزش قائل شوید
سنکا میگوید “مردم در حفاظت از اموال خود دقت بیشتری به خرج داده و در استفاده از آنها صرفه جویی میکنند، اما به محض اینکه صحبت زمان میشود به راحتی آن را به هدر میدهند.”
آنچه باید در مورد سنکا بدانید این است که او یکی از ثروتمندترین مردان رم بود، اما نسبت به ثروت خود بسیار بی تفاوت بود و حتی خود را از تجملاتی که میتوانست داشته باشد دور نگه میداشت تا به آنها وابسته نشده و آرامش بیشتری داشته باشد. او با دور کردن همه این تجملات روی زمان خود، تمرکز و انرژی بیشتری میگذاشت؛ چراکه می دانست زمان چیزی است که با ارزش تر از داراییها بوده، میرود و دیگر بر نمیگردد.
او در کتاب “درباره کوتاهی زندگی” خود نوشت:
“زندگی برای کسانی که با زحمت زیاد چیزی که باید با زحمت بیشتری حفظ کنند را هدر میدهند، نه تنها کوتاه بلکه بسیار سخت است”
پروفسور جردن پیترسون یکی از روانشناسان بالینی دانشجویان خود را تشویق میکرد که برای مدیریت زمان به دقایق و ساعتها به عنوان پول نگاه کنند. او به دانشجویان خود میگفت “وقت شما چقدر ارزش دارد؟ ساعتی ۲۵دلار یا ۵۰ دلار؟ به این فکر کنید که بر اساس قیمتی که گذاشته اید و نسبت به زمانی که تلف میکنید، در روز چه پولی را از دست میدهید.”
پیترسون میگوید اکثر دانشجویانش بین ۴ تا ۶ ساعت وقت تلف کرده و آن را صرف عادتهای نادرست مطالعاتی، گشتن در شبکههای اجتماعی، دیدن سریالهای بی کیفیت و غیره میکنند. اگر زمانی که آنها به هدر میدهند را تبدیل به پول کنند سالانه بین ۲۵ تا ۱۰۰ هزار دلار دستمزد از دست رفته خواهند داشت.
اگر غریبه ای به سراغ ما بیاید و ۱۰۰میلیون تومان پول بخواهد، یا بخواهد لپ تاپ یا ماشین ما را قرض بگیرد قطعا به او نمیدهیم. اما به این فکر کرده اید که با دیدن پستهای اینستاگرام چه زمانی را دو دستی به افرادی که نمیشناسید تقدیم کرده اید؟
اگر از این تکنیک مدیریت زمان در محیط کار و زندگی خود استفاده کنید، بهتر میتوانید ارزش آن را متوجه شده و از آن محافظت کنید. در این صورت تمرکز بیشتری روی کارها و برنامههای خود دارید و حتی می توانید با استفاده از اولویت بندی درست، از زمان خود آنطور که دوست دارید استفاده کنید.
برای مدیریت زمان به چیزهای بی ارزش اهمیت ندهید
چه چیزها و کسانی زندگی شما را تباه کرده اند در حالی که حتی متوجه نشده اید چه چیزهای با ارزشی را از دست داده اید، چقدر استرس و اندوه تحمل کرده و چه شادیهای بیهوده و گذرایی را تجربه کرده اید. کمی فکر کنید تا متوجه شوید برای زمان اندکی که دارید چقدر از روح، جسم و ذهنتان سالم مانده است؟
بسیاری از این ضربهها مربوط به این است که ما مهارت نه گفتن را نداریم و از جمله سخت ترین کارها برای بسیاری از ما نه گفتن به درخواستها، دعوتها، تعهدات و خواستهها و امیال دیگران است. سخت تر از آن نیز نه گفتن به احساساتی است که زندگی ما را در سلطه خود گرفته و تباه میکنند؛ این احساسات میتوانند شامل خشم، هیجانات ناسالم، استرس، حواسپرتی، وسواس، شهوت و ترس باشد. در نگاه اول این احساسات چندان دست و پاگیر به نظر نمی رسند؛ اما با گذر زمان متوجه میشویم که به نوعی معتاد آنها شده و نمیتوانیم از بندشان رها شویم.
بنابراین گاهی تنها راه مدیریت زمان و بازگشت به ورژن اصلی خود -زمانی که در بند این احساسات و مسئولیتهای دست و پاگیر گرفتار نبودیم- این است که نه گفتن را تمرین کنیم.
بنابراین بهتر است به تمام درخواستهایی که اولویت شما نیستند نه بگویید، دعوتهایی که زمان شما را هدر میدهند رد کنید، مسئولیتهایی که خلاف قوانین مدیریت زمان در زندگیتان هستند را نپذیرید، برای افزایش کارایی در محل کار و مدیریت زمان تفویض اختیار کنید و در برابر بسیاری از احساساتی که شما را خسته و درمانده میکنند مبارزه کنید. در این صورت زمان بیشتری برای انجام کارهای مهمتر خواهید داشت و میتوانید با مدیریت زمان زندگی که در آرزوی آن بوده اید را داشته باشید. اگر در این زمینه نیاز به کمک دارید کوچینگ در اختیار شما خواهد بود.
خودشناسی یکی از تکنیک های مدیریت زمان است
تاکید بر عادت کردن به تامل و موشکافی مدوام خود، یکی از موضوعات مشترکی است که بسیاری از متفکران در طول تاریخ به آن پرداخته اند. در واقع اگر برای بررسی منطقی، منصفانه و صادقانه خود وقت نگذاریم، محکوم به تکرار اشتباهات میشویم. لازم نیست همه از یک روش پیروی کرده یا زمان زیادی را در طول روز برای خودشناسی و بررسی احساسات خودمان صرف کنیم. به طور مثال شما میتوانید تنها ده دقیقه در طول روز به نوشتن در مورد آنچه احساس کرده اید، آنچه انجام داده یا نداده اید و آنچه فکر کرده و گفته اید بپردازید.
فرقی نمیکند که چه میزان گرفتاری و چه مسئولیتهایی داشته باشید؛ در هر صورت بهتر است از این روش به عنوان یکی از تکنیک های مدیریت زمان استفاده کنید. به طور مثال مارکوس اورلیوس یکی از شاهان امپراتوری بزرگ روم و یک فیلسوف بود که مسئولیتهای بسیار زیادی داشت. اما باز هم زمانی در سکوت و بدون مزاحم به نوشتن خاطرات خود میپرداخت. او در طول روز کار میکرد، هنگام شب با نوشتن به آنچه در روز انجام داده بود فکر کرده و در روز جدید سعی داشت از آنچه روز قبل انجام داده و در شب بررسی کرده بود کمال بهره را ببرد.
اما واقعا چرا باید اینکار را کرد و نوشتن چه تاثیری بر مدیریت زمان دارد؟ یکی از مزایای نوشتن این است که با تفکر در مورد خود میتوانیم اشتباهات خود را درک کرده و نقاط ضعف خود را بهتر بشناسیم و در روز جدید به نسخه بهتر خود تبدیل شویم. در این صورت برای زمان خود به درستی برنامه ریزی میکنیم.
علاوه بر این نوشتن را میتوانیم به طور اختصاصی برای بهتر شدن در زمینه مدیریت زمان انجام دهیم. به طور مثال میتوانیم کارهایی که برای مدیریت زمان بهتر کرده ایم را در پایان روز بنویسیم، آنها را بررسی کرده و نواقص و کم کاریهای خود را بررسی کنیم تا فردا عملکرد بهترین داشته باشیم. حتی میتوانیم کارهای مفید و مهمی که انجام داده ایم را در یک ستون و کارهایی که نمونه بارز هدر دادن و اتلاف وقت بوده اند را نیز در ستون دیگر بنویسیم تا متوجه شویم که به درستی چطور زندگی میکنیم.
برای مدیریت زمان دست از اهمال کاری بردارید
تنبلی، تعلل و اهمال کاری را به همراه دارد. تنبلها هر روز برای به تعویق انداختن کارها دلایل خودشان را دارند؛ سخت است، طول میکشد، الان وقتش نیست، از این کار خوشم نمیآید، فرصت نشد یا حالم خوب نیست. این افراد اغلب خود متوجه مشکلشان نمیشوند؛ به طوری که دائم به خود میگویند من نمیخواهم تنبلی کنم و حتما اینکار را فردا یا هفته دیگر انجام خواهم داد. اگر شما هم در زندگی مدیریت زمان ندارید، با موشکافی بیشتر متوجه میشوید بارها این جملات را در ذهن خود تکرار کرده اید.
اما باید بدانید تعلل و اهمال کاری اضطراب از دست دادن زمان را به همراه دارد و همین اضطراب باعث میشود قدرت ابراز وجود و جرات ورزی نداشته و کارهای بیشتری را به تعویق بیندازیم. اما آیا به این فکر کرده اید که آینده به چه میزان غیر قابل اعتماد است و شما هم ممکن است فردایی برای انجام آن کار نداشته باشید؟ پس چرا طوری زندگی نکنیم که انگار امروز آخرین فرصت ماست!
به کارگیری آسان تکنیک های مدیریت زمان با کوچینگ
اگر شما هم جزء افرادی هستید که با وجود آگاهی از قدرتمندترین تکنیک های مدیریت زمان، بازهم به کارهای ضروری و مهم خود نمیرسید و زمان زیادی را تلف میکنید، باید بدانید تنها نیستید. گاهی ضعف در مدیریت زمان ریشه در مسائل عمیقتری دارد. جلسات کوچینگ و همراهی یک کوچ(مربی) به شما کمک خواهد کرد تا موانع مدیریت زمان را در زندگی خود کشف کنید و آنها را مدیریت کنید.
از طرفی مدیریت زمان از آن دسته مهارتهایی است که افراد با توجه به نوع شخصیتشان، باید تکنیک های مناسب خود را داشته باشند. و این موضوعی است که در جلسه کوچینگ به آن دست خواهید یافت.
میتوانید همین حالا از طریق فرم زیر یک جلسه کوچینگ رایگان ثبت نام کنید. ما در اولین فرصت با شما تماس خواهیم گرفت: