رزرو جلسه رایگان گوچینگ (کلیک کنید)

بهبود رابطه عاطفی با ۱۰ راهکار اثر بخش

بهبود رابطه عاطفی

به هنگام صحبت کردن درباره صمیمیت در یک رابطه عاشقانه و زناشویی، اولین چیزی که به ذهن اکثر افراد خطور می‌کند، در آغوش گرفتن و داشتن رابطه جنسی است. این در حالی است که صمیمیت میان زوجین دامنه گسترده‌تری داشته و تقویت و بهبود آن، تاثیر چشمگیری در کیفیت زندگی زوجین خواهد داشت. اما باید بدانید چطور و با چه روش‌هایی این صمیمیت را ایجاد کنید. در این مقاله ضمن بیان راهکارهای بهبود رابطه عاطفی به بررسی اهمیت و نشانه‌های یک رابطه صمیمی می‌پردازیم.

صمیمت در رابطه عاطفی چه اهمیتی دارد؟

صنم حافظ، عصب‌روان‌شناس (Neuropsychology) در شهر نیویورک و عضو هیئت علمی دکترای روان‌شناسی بالینی دانشگاه کلمبیا، می‌گوید:

“صمیمیت عاطفی این است که از طریق اعمالی که بیان کننده احساسات، آسیب‌پذیری و اعتماد شما هستند رابطه عمیق‌تری با شریک عاطفی‌تان ایجاد کنید. بخش مهمی از رابطه این است که اسرار خود را با او به اشتراک بگذارید، در مورد آنچه از رابطه می‌خواهید با او صحبت کرده و او را از اخبار مهم مطلع کنید. زمانی که هر دو طرف بتوانند احساسات خود را بیان کرده، درک کنند و به اشتراک بگذارند، هر دوی آن‌ها شادتر هستند.”

تلاش نکردن برای بهبود رابطه عاطفی می‌تواند موانع بسیاری سر راه زوجین قرار دهد و حتی باعث خراب شدن زندگی مشترک افراد شود. زمانی که دو نفر باهم صمیمی نیستند دچار شک در رابطه، ترس از خیانت همسر و شریک عاطفی، انزوا و تنهایی، حساسیت و وسواس فکری و افسردگی و اضطراب از آنچه در انتظارشان است می‌شوند.

در عوض صمیمیت عاطفی باعث می‌شود امنیت بیشتر و عمیق‌تری در رابطه داشته باشید. همچنین صمیمیت این توانایی را در زوجین ایجاد می‌کند که خودشان باشند و در مورد همه نقاط ضعف، مشکلات و بیماری‌های خود صحبت کنند. بنابراین یک رابطه عاشقانه بدون برقراری صمیمیت و به کارگیری راهکارهایی برای بهبود رابطه عاطفی در اکثر مواقع عمر بسیار کوتاهی دارد.

علاوه بر این تمامی این کمبودها می‌تواند روی کیفیت و میزان رابطه جنسی نیز تاثیر بگذارد. در واقع فردی که در یک رابطه احساس کمبود، عدم امنیت و حمایت می‌کند، حس عشق و علاقه خود را نیز از دست می‌دهد و حتی به برقراری رابطه جنسی نیز فکر نمی‌کند.

راشل رایت مشاور ازدواج و روان درمانگر می‌گوید:

“اگر به صمیمیت عاطفی به عنوان پایه و اساس هر رابطه‌ای نگاه کنید، سرمایه گذاری منابعی مانند پول، زمان و انرژی برای ساختن، ادامه دادن و بهبود رابطه عاطفی معنادارتر می‌شود.”

نشانه‌های صمیمیت عاطفی چیست؟

نشانه‌های صمیمیت عاطفی چیست؟

برای بهبود رابطه عاطفی و برقراری صمیمیت با شریک عاطفی‌تان باید بدانید کجای راه قرار گرفته‌اید؛ آیا صمیمیتی که برای یک زندگی مشترک نیاز دارید را برقرار کرده‌اید، آیا باید بیشتر تلاش کنید یا در نقطه خطرناکی قرار گرفته‌اید. برای این منظور باید نشانه‌های یک رابطه صمیمی را بیشتر بشناسید.

  • در یک رابطه صمیمی دو نفر احساس امنیت و اعتماد می‌کنند
  • محبت و گرمای جسمانی بین زوجین زیاد است
  • دو نفر احساس می‌کنند یکدیگر را می‌شناسند و درک عمیقی از احساسات و عواطف هم دارند
  • می‌توانند با یکدیگر وقت بگذرانند و یکدیگر را سرگرم کنند
  • تمایل دارند با یکدیگر در مورد دنیای درونی خود و افکارشان صحبت کنند
  • دو نفر احساس می‌کنند در یک رابطه منحصر به فرد هستند
  • در هر شرایطی حرف برای گفتن دارند و زمان زیادی را در سکوت به سر نمی‌برند
  • حتی پس از بحث می‌توانند با یکدیگر صحبت کرده و رابطه‌ای صمیمی برقرار کنند
  • به یکدیگر اعتماد دارند
  • دنیا را با وجود یکدیگر زیباتر و دلپذیرتر می‌ینند

۱۰ راهکار برای بهبود رابطه عاطفی

همانطور که گفته شد برقراری صمیمیت و بهبود رابطه عاطفی برای سلامت فردی و داشتن یک رابطه سالم بسیار مهم است. عوامل خارجی بسیاری مانند عوامل استرس‌زا، مشکلات مالی، تغییرات محیط و سبک زندگی، فاصله‌های فیزیکی، مشغله‌های ذهنی و موانع و چالش‌های موجود در زندگی مشترک می‌توانند صمیمیت در یک رابطه را به خطر بیندازند.

گاهی حتی برخی از اتفاقات خوب مانند ترفیع درجه در محیط کار و راه‌اندازی یک کسب و کار بزرگ باعث می‌شود یک روز صبح از خواب بیدار شوید و احساس کنید چقدر از شریک عاطفی خود دور افتاده‌اید. اما چاره چیست؟ باید این احساسات منفی را به حال خود بگذارید یا با وجود دانش کمی که در زمینه روابط عاطفی دارید برای بهبود رابطه عاطفی خود تلاش کنید؟

مسلما بهتر است نهایت تلاش خود را برای بهبود رابطه عاطفی و داشتن یک رابطه صمیمی بکنید. در ادامه با چند راهکار مهم برای رسیدن به این هدف آشنا می‌شویم.

۱. زمانی را برای انجام کارهایی که برای شما معنادار است اختصاص دهید

آنچه در مورد ادامه داشتن قرارهای دو نفره در طول رابطه زناشویی شنیده یا خوانده‌اید درست است. اما اگر قرار باشد وقت، انرژی و پول خود را برای رفتن به یک رستوران صرف کنید، اما به‌جای توجه به یکدیگر هر کدام با گوشی خود مشغول باشید، به دوستان خود پیام دهید، در مورد فرزندان خود و مشکلات آن‌ها صحبت کنید و به میز کناری دقت کنید، هیچ مسیری را برای بهبود رابطه عاطفی خود هموار نکرده‌اید.

فعالیت‌هایی را انتخاب کنید که برای هر دوی شما معنادار هستند و می‌توانند رابطه شما را عمیق کنند. خیلی ساده است! با یکدیگر آشپزی کنید، یک پیاده روی عاشقانه داشته باشید، در یک کلاس آموزشی مشترک شرکت کنید و در یک کافه‌ای که هر دوی شما دوست دارید قرار بگذارید. البته در نظر داشته باشید در طول انجام این کارها تنها تمرکز شما باید روی شریک عاطفی‌تان باشد.

فعالیت های دو نفره برای بهبود رابطه عاطفی

۲. نسبت به شریک عاطفی‌تان کنجکاو باشید

اغلب ما از آنجایی که روی درستی نظرات خود پافشاری داریم، در مورد آنچه طرف مقابل‌مان فکر می‌کند و احساساتی که دارد کنجکاوی نمی‌کنیم. اما باید بدانید یک ابزار قدرتمند برای بهبود رابطه عاطفی این است که در مورد آنچه مربوط به فرد است کنجکاو و حساس باشید.

هنگام پرس و جو در مورد احساسات فرد به این فکر نکنید که شاید نتیجه اینکار این باشد که همسر یا شریک عاطفی‌تان بر شما غلبه کرده و احساسات شما نادیده گرفته شده است. چراکه اینکار حس همدلی را در دو طرف افزایش می‌دهد. علاوه بر این تلاش برای درک طرف مقابل نشان دهنده موافقت محض با نظرات و افکار او نیست، اما می‌تواند نشان دهد که شما فردی مراقب و حمایتگر هستید.

نسبت به شریک عاطفی‌تان کنجکاو باشید

۳. به روشی جدید یا متفاوت در دسترس باشید

در دسترس بودن یکی از وظایف افراد در زندگی زناشویی و روابط عاطفی است. اما برای بهبود رابطه عاطفی می‌توانید این دسترس‌پذیری را با حس غافلگیری ترکیب کنید. به‌طور مثال می‌توانید فرد را در کاری که تا به حال مشارکت نکرده‌اید همراهی کنید، در بهترین موقعیت غذایی که دوست دارد را تهیه کنید یا او را در سفر به جایی که همیشه آرزویش را داشته است همراهی کنید.

۴. یک لیست از ویژگی‌های خوب تهیه کنید

هر کدام از ما عیب‌هایی داریم که قابل بررسی هستند. علاوه بر این تمرکز روز عیب‌های دیگران و تهیه لیستی از آن‌ها همیشه ساده‌تر است. همچنین از این لیست می‌توانید در موقعیت‌های مختلفی مانند بحث‌ها، اختلاف نظرها، بروز اختلافات و درگیری‌ها استفاده کنید. اما اگر دقت کرده باشید بهانه برای بیان نقاط قوت و ویژگی‌های مثبت بسیار کم است. این در حالی است که از بیان آن‌ها می‌توانید به عنوان وسیله‌ای برای بهبود رابطه عاطفی استفاده کنید.

بنابراین بهتر است لیستی از ویژگی‌های مثبتی که به آن‌ها افتخار می‌کنید تهیه کنید، آن‌ها را به زبان بیاورید و برای داشتن آن‌ها از شریک عاطفی‌تان قدردانی کنید. این روش حتی اگر یک طرفه نیز باشد بسیار کارساز است؛ چراکه باعث می‌شود بتوانید به جای تمرکز روی نکات منفی، روی آنچه برایتان دوست داشتنی است تمرکز کنید و برای لحظه‌ای آنچه باعث اختلاف بین شما شده است را فراموش کنید.

۵. به بهبود خودتان فکر کنید

بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند زمانی که دو نفر از نظر شخصیتی و فکری قوی باشند، رابطه قوی‌تر و مستحکم‌تری می‌سازند. بنابراین برای بهبود رابطه عاطفی باید به توسعه فردی نگاه جدی‌تری داشته باشید. به سلامتی خود فکر کنید، ورزش کنید، مهارت‌های جدید بیاموزید، استرس خود را کنترل کنید و کنترل بیشتری روی ذهن خود پیدا کنید. همچنین لازم است زمانی را به خودتان اختصاص دهید، با افراد مناسبی معاشرت کرده و به اولویت‌هایی که در زندگی دارید بپردازید.

۶. شجاع باشید نه تهاجمی

در تمام روابط زناشویی و عاطفی، مشکلات و چالش‌هایی وجود دارد که پرداختن به آن‌ها می‌تواند باعث بروز درگیری‌های فکری و ذهنی زیادی شود. اما باید بدانید پشت گوش انداختن آن‌ها مانع بزرگی برای بهبود رابطه عاطفی است. برای بررسی این موارد باید تعادل را حفظ کنید؛ نه تهاجمی عمل کرده و نه منفعل باشید. زمان و مکان مناسبی را برای بررسی آن‌ها در نظر گرفته و یکبار برای همیشه آن‌ها را حل کنید. این باعث می‌شود طرف مقابلتان متوجه شود که داشتن یک رابطه سالم و برقراری صمیمیت عاطفی برای شما بسیار مهم است.

۷. برای بهبود رابطه عاطفی اسرار خود را فاش کنید

درست است که فاش کردن اسرار، شکستن دیوارهای شخصی بین شما و طرف مقابل و اعتماد کردن به او بسیار سخت است، اما برای بهبود رابطه عاطفی باید از مسیری که قبلا داشته‌اید خارج شوید و به فرد نشان دهید که به او اعتماد دارید. اینکه شریک عاطفی شما بفهمد که تنها به او اعتماد دارید و حاضرید آنچه به دیگران نمی‌گویید را با او در میان بگذارید می‌تواند رابطه شما را عمیق‌تر و صمیمی‌تر کند.

اگر اینکار برای شما بسیار سخت است از مسائل کوچک و کم اهمیت‌تر شروع کنید و پس از سنجیدن واکنش فرد به بیان احساسات، اتفاقات و تجربیات بزرگ‌تر بپردازید.

۸. هر روز به شریک زندگی خود ابراز علاقه کنید

فرقی نمی‌کند که رابطه شما چه سنی دارد، در هر صورت برای بهبود رابطه عاطفی خود باید تلاش کنید مانند روزهای اول در مورد احساسی که دارید با شریک عاطفی‌تان صحبت کنید. بیان احساسات، ابراز علاقه و صحبت در مورد ویژگی‌هایی که شما را مجذوب کرده است می‌تواند به خودتان یادآوری کند که چقدر برای فرد ارزش قائلید و چه احساسی نسبت به او دارید. به او بگویید چقدر دوستش دارید و چقدر از بودن او در زندگی خوشحال هستید.

بهبود رابطه عاطفی با ابراز علاقه

۹. رضایت جنسی را در اولویت قرار دهید

زوج‌ها هنگام رضایت جنسی، ارتباط عاطفی عمیق‌تری دارند؛ به همین دلیل است که رضایت جنسی و کیفیت رابطه عاطفی ارتباط مستقیمی با هم دارند. رابطه جنسی با کیفیت تنها راه بهبود رابطه عاطفی نیست؛ اما وقت گذاشتن برای اطلاع از خواسته‌های شریک عاطفی‌تان می‌تواند احساسات عمیق‌تری در رابطه شما ایجاد کند.

۱۰. سعی کنید از روال روزمره خود خارج شوید

زندگی شهری و پر مشغله امروزی باعث شده است بسیاری از ما به سادگی کارهایی که دوست داریم را از فهرست روزانه خود حذف کرده و کمتر به تفریح و رفاه خود فکر کنیم. به دنبال این مشغله‌ها ممکن است دیگر کارهای هیجان انگیزی که در اوایل رابطه انجام می‌داده‌ایم را نیز فراموش کنیم. اما باید بدانید زمانی که برنامه‌ریزی کسل کننده‌ای داشته و از آنچه دوست دارید دور افتاده باشید نمی‌توانید با تمرکز کامل برای بهبود رابطه عاطفی خود تلاش کنید.

در ابتدا باید در برنامه‌ریزی خود منعطف‌تر شوید و تعادل بین کار و زندگی خود را برقرار کنید. با کاهش استرس و فشار کاری می‌توانید چیزهایی که در روزهای اول آشنایی از آن لذت می‌بردید را به‌یاد بیاورید، تفریحاتی که داشتید را لیست کنید و آن را در برنامه هفتگی خود بگنجانید.

بهبود رابطه عاطفی پس از از بین رفتن اعتماد

عوامل بسیاری می‌توانند روابط عاطفی و زناشویی را به‌خطر بیندازند. در برخی از آن‌ها خیانت و در برخی دیگر پنهان کاری‌های مالی و کاری باعث بروز اختلاف و از بین رفتن اعتماد می‌شود. عدم اعتماد افکار ویران‌کننده و احساسات دردناکی به وجود می‌آورد که در اکثر مواقع منجر به از هم پاشیدگی یک رابطه می‌شوند. با این حال اگر دو طرف مایل باشند می‌توانند با استفاده از راهکارهایی نسبت به بهبود رابطه عاطفی خود تلاش کنند.

  • درست است که ممکن است شکننده و آزاردهنده باشد، اما باید مسئولیت کاری که انجام داده‌اید را بپذیرید.
  • صادقانه عذرخواهی کنید و اجازه دهید طرف مقابل درک کند که برای کاری که انجام داده‌اید متاسف هستید. البته نباید انتظار داشته باشید تنها با چند کلمه شما فرد درد و رنجی که به او وارد کرده‌اید را فراموش کند.
  • برای بهبود رابطه عاطفی پس از خطایی که انجام داده‌اید صبور باشید و به طرف مقابلتان فضا و زمان کافی برای درمان، بهبودی و پردازش آنچه اتفاق افتاده است را بدهید.
  • بپذیرید که تغییراتی در رابطه شما ایجاد شده است؛ این تغییرات ممکن است سخت باشد اما باید آن را قبول کنید.
  • متعهد شوید که هیچگاه به رفتارهای اشتباهی که باعث از بین رفتن اعتماد در رابطه شده است باز نمی‌گردید. این تعهد را در عمل نیز نشان دهید؛ چراکه اگر تغییری در رفتار خود ایجاد نکنید، هیچ چیز درست نمی‌شود.
  • به خواسته‌های فرد احترام بگذارید و اجازه دهید شما را امتحان کند تا اعتماد خود را بازیابد.
  • برای بازگشت اعتماد فرد را تحت فشار قرار ندهید؛ او واقعا آسیب دیده است و نیاز به کمک دارد.

برای بهبود رابطه عاطفی از چه کسانی کمک بگیریم

فرقی نمی‌کند که چه میزان صمیمیتی در رابطه شما وجود دارد؛ در هر نقطه‌ای هستید می‌توانید از روانشناسان و مشاوران متخصص در امور روابط زناشویی و عاطفی کمک بگیرید. علاوه بر این اگر افکار درهمی دارید، نمی‌توانید به‌درستی تصمیم بگیرید و نقاط ضعف خود را در رابطه عاطفی بشناسید می‌توانید از حمایت‌ها و همفکری‌های متخصصین در حوزه کوچینگ زوج‌ها و کوچینگ خانواده نیز استفاده کنید.

یک کوچ با حمایت‌های همه جانبه خود می‌تواند باعث شود بهترین مسیر را برای بهبود رابطه عاطفی و ساخت یک رابطه شاد، آرام و سالم پیدا کنید. به‌یاد داشته باشید در برخی از مواقع دانش و تجربه یک کوچ برای داشتن یک زندگی بهتر لازم و ضروری است.

من افسر اسدی کوچ مورد تایید فدراسیون بین‌المللی کوچینگ هستم.

برای ثبت نام در یک جلسه کوچینگ رایگان، فرم زیر را پر کنید

    افسر اسدی
    {echo:get_the_author_meta(text_position')}
    بازبینی شده توسط افسر اسدی
    {echo:get_the_author_meta(textarea_brief')}

    بیشتر بخوانید

    نظر شما

    دانلود رایگان کتاب هدف‌گذاری تا موفقیت

    ایمیل خود را وارد کنید تا کتابچه راهنمای برای شما ارسال شود

      تلفن کارشناس: 09303333724

      برای ثبت نام در جلسه رایگان کوچینگ و مطرح کردن کلیه سوالات خود، همین حالا با شماره 09303333724 تماس بگیرید تا مشاوران ما شما را راهنمایی کنند. در صورتیکه الان نمی‌توانید تماس بگیرید، فرم زیر را پر کنید. مشاوران ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت:

      آدرس ایمیل متخصص