درونگرایی یک ویژگی شخصیتی است که معیار سنجش آن میزان تمرکز افراد بر تحریکات و احساسات درونی به جای منابع بیرونی است. اغلب افراد برونگرایی و درونگرایی را بهعنوان دو طیف شخصیتی متضاد یکدیگر در نظر گرفته و فکر میکنند یک فرد یا باید صد در صد درونگرا یا صد در صد برونگرا باشد. اما حقیقت این است که برخی از افراد جایی بین این دو قرار گرفتهاند.
اغلب انسانها فکر میکنند ارتباط برقرار کردن با افراد درونگرا غیر ممکن است؛ این تنها یکی از تصورات غلط در مورد این تیپ شخصیتی است. تصورات غلط دیگری نیز وجود دارد که بررسی آنها خالی از لطف نیست. در این مقاله ضمن بررسی این موارد، ویژگی افراد درونگرا و دلایلی که یک فرد درونگرا میشود را نیز بررسی خواهیم کرد:
منظور از درونگرایی چیست؟
اکثر ما با شنیدن اصطلاح درونگرا (Introvert) به یاد افراد خجالتی، ساکت یا منزوی میافتیم. این در حالی است که ویژگی افراد درونگرا پیچیدهتر از اینهاست.
کارل یونگ اولین کسی بود که در دهه ۱۹۲۰ میلادی اصطلاح درونگرا و برونگرا را بهکار برد. این دو تیپ شخصیتی بر اساس نحوه دریافت یا صرف انرژی خود به وجود آمدهاند.
یونگ میگوید “افراد درونگرا برای دریافت انرژی به ذهن خود روی میآورند اما برونگراها برای دریافت انرژی به سراغ افراد دیگر میروند”
در حال حاضر نیز کلمه درونگرا برای توصیف افرادی به کار میرود که دوست دارند در درون خود گشت و گذار کرده و بر افکار، احساسات، خلق و خو و تمایلات درونی خود تمرکز کنند و از تحریکات بیرونی گریزانند.
آشنایی با انواع درونگرایی
ویژگی افراد درونگرا متفاوت است؛ برخی از آنها خودشان را بسیار خجالتی نشان میدهند، برخی دیگر ترجیح میدهند در جمع حضور پیدا کرده اما سکوت کنند. البته این ویژگیها در میان همهی آنها مشترک نیست و تشخیص درونگرایی به شناسایی انواع مختلف درونگرایی نیاز دارد.
درونگراهای اجتماعی: این افراد ظاهری اجتماعی دارند، اما گروههای کوچک را به گروههای بزرگ ترجیح میدهند. آنها ترجیح میدهند شبها در خانه تنها باشند تا در یک مهمانی شلوغ شرکت کنند.
درونگراهای متفکر: این افراد زمان بسیار زیادی را صرف فکر کردن و خیالپردازی میکنند. از جمله ویژگی افراد درونگرا با این خصوصیات، خلاق بودن است.
درونگراهای مضطرب: این افراد در تعاملات اجتماعی احساس بیقراری و اضطراب میکنند. به همین دلیل سعی میکنند همانند انسانهای خجالتی بیشتر وقت خود را تنها باشند.
درونگراهای بازدارنده: از ویژگی افراد درونگرا بازدارنده این است که بیش از حد فکر میکنند و معمولا قبل از انجام هر کاری زمان قابل توجهی را صرف بررسی یک تصمیم میکنند.
باورهای غلط در مورد افراد درونگرا
دیدگاههای غلطی در مورد افراد درونگرا وجود دارد. بهطور مثال مردم فکر میکنند که:
- درونگراها نمیتوانند رهبر باشند
- نفوذ به افراد درونگرا غیر ممکن است
- درونگراها مردم گریز بوده و از افراد متنفرند
- درونگراها مغرور و متکبر هستند
- درونگراها رفتاری غیر دوستانه دارند
- این افراد اضطراب اجتماعی داشته و افسرده هستند
- هر انسان خلاقی یک درونگراست
اما بهتر است همه این پیش داوریها و باورهای غلط را دور ریخته و با ویژگی افراد درونگرا بیشتر آشنا شوید.
ویژگی افراد درونگرا چیست؟
اگر به افراد درونگرا دقت کرده باشید، خصوصیات مختلفی در آنها میبینید. حتی ممکن است برخی از ویژگی افراد درونگرا شما را گیج کند و از خودتان بپرسید پس چرا فردی که درونگراست باید در مهمانیها بلند بلند صحبت کند یا با دیگران گرم بگیرد؟ در واقع مشخصات افراد درونگرا متفاوت است و همین باعث میشود هیچ دو فرد درونگرایی شبیه هم نباشند.
علاوه بر این پیچیدگیهای شخصیت انسانی باعث میشود یک فرد درونگرا همچنان از بازیگری روی صحنه لذت ببرد و یک فرد برونگرا بخواهد هر از گاهی در تنهایی خود خلوت کند. اما اگر با ویژگی افراد درونگرا آشنا شوید بهتر میتوانید آنها را درک کرده و با آنها تعامل داشته باشید.
۱- درد و دل با افراد برونگرا لذت بخش است!
گوش دادن فعال ویژگی افراد درونگرا است. آنها در گوش دادن مهارت فوق العادهای دارند و از آنجایی که نمیخواهند بیش از حد حرف بزنند گوینده با آنها احساس راحتی بیشتری دارد. آنها به مردم اجازه میدهند با آنها درد و دل کنند، در مورد مشکلات و مسائل خود با آنها صحبت کنند و قادرند ساعتها کاملا مسئولانه صحبتهای آنها را گوش دهند. به همین دلیل است که این افراد بیشتر از سایرین رازدار، همدل و قابل اعتماد به نظر میرسند.
۲- بودن با افراد انرژی آنها را میگیرد
آیا تا به حال از زبان اطرافیانتان شنیدهاید که “با شرکت در یک مهمانی یا صحبت با برخی از افراد خسته میشوم” ؟ در چنین شرایطی باید بدانید شما با یک فرد درونگرا صحبت میکنید. یکی از اصلیترین ویژگی افراد درونگرا این است که برای حضور در جمع و شرکت در گروههای اجتماعی مجبور هستند انرژی زیادی صرف کنند. این در حالی است که افراد برونگرا از بودن در جمع انرژی میگیرند. این افراد پس از گذر مدت کوتاهی از مهمانیها و دورهمیها باید به مکان خلوتی رفته و زمانی را در تنهایی سپری کنند.
به همین دلیل است که اکثر افراد درونگرا تلاش میکنند در جمع کسانی که آنها را نمیشناسند حضور نداشته و بیشتر زمان خود را با دوستان صمیمی یا خانواده خود سپری کنند. در واقع آنها آشنایی با افراد جدید را جذاب نمیدانند.
۳- تنهایی پس از هر موقعیت اجتماعی برای آنها ضروری است
افراد درونگرا از بودن طولانی مدت در جمعهای مختلف خسته میشوند. فرقی نمیکند که سر کار باشند، یا عروسی، جشن تولد یا یک کنفرانس کاری، در هر صورت پس از آن باید به خلوت خود بازگشته و انرژی خود را به دست بیاورند.
از رفتار آنها ناراحت نشوید؛ چراکه او از بودن با شما خسته نشده است. بلکه شارژ او تمام شده و باید انرژی تازه ای دریافت کند. آنها از جمع گریزان نیستند؛ کافیست کمی در تنهایی باشند تا انرژی خود را بازیابند و دوباره به موقعیتها و تشکلهای اجتماعی بازگردند.
۴- شناختن افراد دورنگرا بسیار سخت است
اکثر افراد زمان صحبت در مورد ویژگی افراد درونگرا آنها را افرادی ساکت، محجوب و متین توصیف میکنند؛ به همین دلیل گاهی یک فرد درونگرا با خجالتی اشتباه گرفته میشود.
میتوان گفت برخی از افراد درونگرا به دلیل اینکه ترجیح میدهند کلمات خود را با دقت بیشتری انتخاب کنند و وقت و انرژی خود را برای صحبتهای بی مورد هدر ندهند با افراد خجالتی اشتباه گرفته میشوند.
علاوه بر این سکوت این افراد، صحبت نکردن با افراد غریبه در جمع، عدم تمایل در مورد صحبت کردن از خود و عدم بروز احساسات بهصورت واضح باعث میشوند شناخت آنها بسیار سخت باشد.
۵- محرکات محیطی باعث حواس پرتیشان میشود
محققان دریافتهاند که زمانی که یک درونگرا مجبور میشود فعالیتهای خود را در محیطهای شلوغ و پرتردد انجام دهد، دچارحواس پرتی و عدم تمرکز میشود. این ویژگی افراد درونگرا باعث میشود حواسشان بیشتر از افراد برونگرا پرت شود. در مقابل این افراد در محیطهایی که حوصله سر بر و بسیار خلوت است بیشتر رشد میکنند.
۶- خلاقیت چیزی است که اکثر افراد درونگرا دارند
زمانی که از ویژگی افراد درونگرا صحبت میکنیم خلاقیت نیز حرف زیادی برای گفتن دارد. افراد درونگرا اکثرا استدلال انتزاعی، دیدگاههای منحصر به فرد، تفکر خلاقانه و ایدههای نو دارند. شاید به این دلیل است که آنها عادت کردهاند در تنهایی خود بسیار فکر کنند، به اطراف خود دقت کنند، همه چیز را موشکافانه بررسی کنند، از خلاقیت خود برای گذراندن زمانهای تنهایی خود استفاده کرده و کمتر حرف بزنند.
۷- تماسهای تلفنی برای آنها آزاردهنده است
ویژگی افراد درونگرا ایجاب میکند که بیشتر کارها و تعاملات خود را با پیام، ایمیل یا اس ام اس پیش ببرند. آنها تنها در صورتی که مجبور شوند تماس تلفنی برقرار میکنند؛ چراکه صحبت کردن برای آنها بسیار سختتر از نوشتن است.
تماس تلفنی با یکی از دوستان در ایام بیکاری برای یک فرد درونگرا آخرین گزینه است؛ چیزی که حتی میتواند به راحتی قید آن را بزند و از سکوت محیط و تنهایی خود لذت ببرد. این در حالی است که برونگراها از هر فرصتی برای صحبت کردن با دوستان خود استفاده میکنند. شاید به همین دلیل باشد که یک فرد درونگرا کارهای فردی را به کارهای گروهی و تیمی ترجیح میدهد.
۸- درک عمیقتری از احساسات دارند
برخی از شواهد نشان میدهند که افراد درونگرا قادرند درک عمیقتری از احساسات خود و دیگران داشته باشند. همین ویژگی افراد درونگرا باعث میشود میزان ابتلا به افسردگی در آنها بیشتر باشد. همچنین حساسیت شدید به احساسات و سایر محرکها باعث میشود فرد ترجیح دهد با افرادی رفت و آمد داشته باشد که او را به خوبی بشناسند و به خوبی او را درک کنند. در واقع فرد درونگرا سعی دارد با کسانی رابطه داشته باشد که بتواند به آنها اعتماد کرده و در مورد احساسات خود با آنها صحبت کند.
۹- میزان خودآگاهی در درونگراها زیاد است
از آنجاییکه خلوت کردن و تفکر جزئی از ویژگی افراد درونگرا است، میتوانند زمان زیادی را صرف بررسی حقایق و تجربیات درونی کنند. این افراد دانش و آگاهی بیشتری نسبت به خود، انگیزهها و احساساتشان دارند. درونگراها از فکر کردن و بررسی مسائل و اتفاقات در ذهن خود لذت میبرند. به همین دلیل نیز خودآگاهی و بررسی خود برایشان اهمیت بسیاری دارد. یک درونگرا ساعات زیادی را به ارزیابی خود میپردازد. این ویژگی افراد درونگرا نقطه قوتشان محسوب شده و باعث میشود دانش بیشتری در مورد سرگرمیهای مورد علاقه، کتابهایی که دوست دارند و موضوعاتی که مورد توجهشان است پیدا کنند.
۱۰- دوست دارند از طریق تماشا کردن یاد بگیرند
عدم علاقه به تجربه کردنهای پی در پی نیز ویژگی افراد درونگرا است. آنها دوست دارند بهجای اینکه به عمق ماجرا پریده و خودشان تجربه کنند، با مشاهده دست به یادگیری بزنند. در واقع این افراد ترجیح میدهند به جای آزمون و خطا، پیش از انجام یک کار زیر و بم آن کار را بررسی کرده و پس از مشاهده بسیار آن را انجام دهند.
درونگراها ترجیح میدهند ساعتها به افرادی که مشغول انجام یک کار هستند دقت کنند و تنها زمانی آن را انجام دهند که از تبهر خود در آن مطمئن شوند. زمانی که نیاز باشد دست به کسب تجربه بزنند نیز ترجیح میدهند اینکار را بهجای جمع، در خلوت خود انجام دهند.
تفاوت افراد درونگرا و افسرده
گاهی تشخیص یک فرد افسرده و درونگرا بسیار سخت است. گاهی نیز برچسب افسردگی به افراد درونگرا چسبانده میشود. اما باید بدانید این دو مقوله جدا هستند.
افسردگی یکی از مشکلات روحی و روانی است که ممکن است هر فردی چه درونگرا و چه برونگرا به آن مبتلا شوند. اگر به تازگی از حضور در جمع کناره گیری میکنید و نمیخواهید فعالیتهای اجتماعی داشته باشید، اگر احساس غمگینی، اضطراب، افسردگی یا نگرانی میکنید احتمالا افسرده شدهاید.
اما ویژگی افراد درونگرا با افسرده بسیار متفاوت است. این افراد در تنهایی، در جمع دوستان صمیمی خود و در تجمعاتی که کوتاه مدت در آنجا حضور داشته باشند فرد آرامی هستند. این افراد افسرده نیستند بلکه تیپ شخصیتی خاصی دارند.
آیا میتوان ویژگی افراد درونگرا را تعدیل کرد؟
پاسخ کوتاه این است که شما نمیتوانید از یک فرد دورنگرا به یک فرد برونگرا تبدیل شوید؛ حتی نمیتوانید به طور کل یکی از ویژگیهای افراد درونگرا را تغییر دهید. اما میتوانید با تمرین و تمرکز از شدت آنها بکاهید.
به عنوان مثال اگر متوجه شدید که زمان زیادی را در تنهایی به سر میبرید میتوانید معاشرت خود را با دوستانتان زیاد کنید. حتی اگر از تعاملات اجتماعی خسته میشوید میتوانید راهبردهای خودمراقبتی را بیاموزید تا به شما کمک کند در جمع آرام بمانید. البته در چنین مواقعی میتوانید با یک مشاور و فرد متخصص نیز مشورت کنید.
چطور به حل تعارضات و مشکلات افراد درونگرا کمک کنیم؟
شناخت ویژگی افراد درونگرا یکی از اصولیترین کاراها برای ارتباط با این افراد است. همچنین پس از بررسی این ویژگیها میتوانید متوجه شوید شما یک درونگرا هستید یا نه. اما قدم بعدی برای بهبود روابط و زندگی فردی این است که بدانید باید با یک فرد درونگرا چطور رفتار کنید و چطور چالشهای مرتبط با او را حل کنید. همچنین به عنوان یک فرد درونگرا باید بدانید جذب کدام محیطهای کاری شوید، چطور مشکلاتتان را حل کنید و چطور زندگی شادتری داشته باشید. برای همه اینها نیاز به مشورت با افراد متخصص و آگاه دارید.
به شما توصیه میکنیم برای بررسی ویژگی افراد درونگرا و اقدامات پس از آن، از راهنماییهای متخصصین در حوزه کوچینگ کمک بگیرید. یک کوچ میتواند زوایای پنهان زندگی افراد درونگرا را به شما نشان دهد. این را نیز به یاد داشته باشید که داشتن هرکدام از تیپهای شخصیتی یک ضعف نیست؛ کافیست شناخت بهتری از آن پیدا کرده تا زندگی راحتتری داشته باشید.
چطور به حل تعارضات و مشکلات افراد درونگرا کمک کنیم؟
شناخت ویژگی افراد درونگرا یکی از اصولیترین کاراها برای ارتباط با این افراد است. همچنین پس از بررسی این ویژگیها میتوانید متوجه شوید شما یک درونگرا هستید یا نه. اما قدم بعدی برای بهبود روابط و زندگی فردی این است که بدانید باید با یک فرد درونگرا چطور رفتار کنید و چطور چالشهای مرتبط با او را حل کنید. همچنین به عنوان یک فرد درونگرا باید بدانید جذب کدام محیطهای کاری شوید، چطور مشکلاتتان را حل کنید و چطور زندگی شادتری داشته باشید. برای همه اینها نیاز به مشورت با افراد متخصص و آگاه دارید.
به شما توصیه میکنیم برای بررسی ویژگی افراد درونگرا و اقدامات پس از آن، از راهنماییهای متخصصین در حوزه لایف کوچینگ کمک بگیرید. یک کوچ میتواند زوایای پنهان زندگی افراد درونگرا را به شما نشان دهد. این را نیز به یاد داشته باشید که داشتن هرکدام از تیپهای شخصیتی یک ضعف نیست؛ کافی است شناخت بهتری از آن پیدا کرده تا زندگی راحتتری داشته باشید.