رزرو جلسه رایگان گوچینگ (کلیک کنید)

دو راهی کار یا ادامه تحصیل؛ درس بخوانم یا وارد بازار کار شوم؟

کار یا ادامه تحصیل

چه بخواهید برای اولین بار در جایی استخدام شوید و چه در فکر تغییر شغل باشید، روزمه شما نقش مهمی در یافتن کار دارد. تحصیلات و تجربه از مهمترین مواردی است که کارفرمایان هنگام استخدام به آن‌ها توجه می‌کنند. به همین دلیل، از دیرباز این بحث که برای یافتن شغل تجربه کاری مهمتر است یا مدرک تحصیلی، بین مردم مطرح بوده است.

برای این سوال که کار یا ادامه تحصیل کدامیک مهمتر است، پاسخ روشنی وجود ندارد. با این حال، سعی می‌کنیم در این مقاله با تکیه بر تحقیقات، داده‌ها و نظرسنجی‌ها به شما در رسیدن به پاسخ مناسب کمک کنیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.

مقایسه تجربه کاری با تحصیلات

استدلال‌های مربوط به مهمتر بودن کار یا ادامه تحصیل بسیار متنوع و متفاوت هستند، اما اصلی‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • تحصیلات و کسب مدرک فقط ثابت می‌کند که شما در دانشگاه موفق بوده‌اید، اما قادر نیست موفقیت شما را برای یک موقعیت شغلی خاص در دنیای واقعی تضمین کند. تجربه‌ کاری و موفقیت در کار واقعی، اطلاعات بیشتری درباره شما در اختیار کارفرما قرار می‌دهد.
  • تجربه کاری می‌تواند امروز به شما در پیدا کردن شغل کمک کند، اما بدون تحصیلات ممکن است از مهارت‌هایی که در آینده برای پیشرفت به آن‌ها نیاز دارید محروم بمانید.
  • مدرک تحصیلی نشان می‌دهد که شما دانش تخصصی یا مهارت‌های فنی مورد نظر کارفرما را دارید و می‌توانید با حداقل آموزش کار جدید خود را شروع کنید.

ارزش تجربه کاری

وقتی در دو راهی انتخاب بین کار یا ادامه تحصیل قرار می‌گیرید، ابتدا باید به طور جداگانه به بررسی مزایای آن‌ها بپردازید. اگر به تازگی فارغ‌التحصیل شده‌اید، مدرک تحصیلی جدید شما نشان می‌دهد که تنها حداقل مهارت‌های لازم برای شغلی در رشته انتخابی خود را کسب کرده‌اید. احتمالا کارفرما به شما به عنوان فردی نگاه می‌کند که می‌تواند به سرعت وارد محیط کار شود و در حین کار به آموزش کمی نیاز دارد. در نتیجه، ممکن است استخدام شما برای او مقرون به صرفه باشد.

تمام تجربیات کاری دوران تحصیل، حتی کارآموزی‌ها، هم می‌توانند کمک‌کننده باشند. تحقیقات نشان داده‌اند که شاغل بودن در زمان تحصیل باعث کسب مهارت‌های مورد علاقه کارفرما نظیر “توانایی انجام کار گروهی” و “مدیریت زمان” به عنوان دو مورد از انواع مهارت نرم می‌شود. علاوه بر این، مشخص شده است که این نوع مشاغل به دانش‌آموزان و دانشجویان کمک می‌کنند که آموخته‌های خود را در محیط‌های واقعی به‌کار بگیرند و راحت‌تر به آرزوهای شغلی‌شان برسند.

از سوی دیگر، اگر مدرک خود را ۱۵ یا ۲۰ سال پیش گرفته باشید (به ویژه در رشته‌های مرتبط با فناوری)، ممکن است امروز خیلی به کارتان نیاید. شما باید به کارفرما نشان دهید که طی این سال‌ها به یادگیری ادامه داده‌اید، با پیشرفت فناوری و صنایع جدید همگام بوده‌اید و هر مهارت جدیدی را که مورد نیاز کارفرما است به دست آورده‌اید.

تجربه کاری

ارزش تحصیلات

هنگام صحبت در مورد مهم‌تر بودن کار یا ادامه تحصیل باید به این نکته اشاره کنیم که تحصیلات بیشتر اغلب به ثبات شغلی بهتر و دستمزد بالاتر منجر می‌شود. آمارهای موجود در مورد فرصت‌های شغلی نشان می‌دهد که افراد تحصیل کرده معمولا درآمد بیشتر و نرخ بیکاری کمتری دارند. برای مثال، میانگین درآمد هفتگی افرادی که مدرک دکترا دارند بالاتر از دیگران است و بعد از آن‌ها به ترتیب دارندگان مدرک کارشناسی ارشد، کارشناسی و کاردانی قرار دارند و انتهای لیست به کسانی تعلق دارد که موفق به کسب مدرک دیپلم نشده‌اند.

نظرسنجی‌ها نشان داده‌اند که داشتن یک یا چند مدرک در رزومه می‌تواند برای شما مزیت‌ رقابتی ایجاد کند و شانس‌تان را برای استخدام در یک جایگاه شغلی خاص بهبود ببخشد. به عنوان مثال، در سال ۲۰۱۸ میلادی ۸۲ درصد مدیران اجرایی و ۷۵ درصد مدیران استخدامی بر این باور بودند که امروزه داشتن تحصیلات دانشگاهی بسیار مهم یا کاملا ضروری است.

بسیاری از مهارت‌هایی که این مدیران به اهمیت آن‌ها اشاره کرده بودند شامل برنامه درسی نمی‌شدند، اما با انواع مهارت‌های نرمی که معمولا در دانشگاه آموخته می‌شوند، مرتبط بودند. برای مثال، ۹۰ درصد مدیران استخدامی توانایی «ارتباط موثر شفاهی» و ۸۷ درصد آن‌ها توانایی «کار گروهی» را بسیار مهم عنوان کرده بودند.

البته برای انتخاب بین کار یا ادامه تحصیل باید همه جوانب را بسنجید. گاهی اوقات، درس خواندن در دانشگاه پرهزینه است و هر چقدر سال‌های بیشتری از عمر خود را صرف گرفتن مدرک کنید، دیرتر می‌توانید وارد بازار کار شوید یا به درآمد برسید. همچنین اخذ مدرک لیسانس یا مدارک بالاتر ممکن است برایتان هزینه‌ی نسبتا زیادی به همراه داشته باشد یا روی سایر تصمیم‌گیری‌های شما مثل ازدواج کردن یا خرید خانه تاثیر بگذارد.

ارزش تحصیلات

کار یا ادامه تحصیل؟ ترجیح کارفرمایان چیست؟

پاسخ به این سوال به نوع شغل و ترجیحات فرد استخدام‌کننده بستگی دارد. سال‌ها تحقیق و بررسی نشان داده است که اکثر کارفرمایان برای آموزش عالی ارزش قائل هستند. با این حال، تجربه می‌تواند نقش مهمی در تصمیم‌گیری آن‌ها برای استخدام یا ارتقای شغلی شما داشته باشد.

بعضی از مشاغل به سطح مشخصی از آموزش عالی به عنوان شرط ورود نیاز دارند. اما مشاغلی هم وجود دارند که برای تجربه کاری ارزش بیشتری قائل هستند. به عنوان مثال اگر بخواهید در مشاغل مرتبط با فروش استخدام شوید، باید از تجربه کافی برخوردار باشید.

آیا تحصیلات می‌تواند جایگزین تجربه شود؟

در بعضی موارد، بله. کارفرمایان می‌توانند تکمیل یک دوره تحصیلی مرتبط را معادل تجربه کاری واقعی در نظر بگیرند. اگر آن دوره بسیار مهم و کاربردی باشد، حتی ممکن است در مقایسه با تجربه کاری ارزش بیشتری داشته باشد.

آیا مدرک دانشگاهی ارزش هزینه کردن را دارد؟

اگر شما هم در دوراهی کار یا ادامه تحصیل مانده‌اید و به این فکر می‌کنید که برای درس خواندن هزینه کنید یا خیر، باید بگوییم که پاسخ به این سوال به رشته تحصیلی شما و شرایط ورود به حرفه مورد نظرتان بستگی دارد. در بسیاری از مشاغل، کسب مدرک تحصیلی از یک دانشگاه معتبر به شما کمک می‌کند که راحت‌تر کار پیدا کنید و به جایگاه شغلی بالاتر برسید.

نحوه نوشتن تجربیات کاری در رزومه

هنگام فهرست کردن تجربیات خود به نکات زیر توجه کنید:

شرح شغل (Job Description) را بخوانید

خواندن شرح شغل می‌تواند به تعیین تجربیات حرفه‌ای در رزومه کمک کند. سعی کنید رزومه خود را بر اساس هر شغلی که برای آن درخواست استخدام می‌دهید بازنویسی کنید تا به کارفرما نشان دهید که از مهارت‌ و تجربه کاری مناسب برای جایگاه شغلی مورد نظر او برخوردار هستید.

به جای استفاده از یک رویکرد یکسان برای نوشتن رزومه، به جزئیاتی که به آن اضافه می‌کنید توجه داشته باشید. وقت گذاشتن برای تغییر جزئیات به شما کمک می‌کند که کارفرما را تحت تاثیر قرار دهید.

ابتدا تجربیات جدیدتر خود را بنویسید

این کار به بررسی راحت‌تر رزومه و نشان دادن تجربیات شغلی مرتبط‌ کمک می‌کند. هنگام اضافه کردن هر تجربه حرفه‌ای، عنوان شغلی، نام شرکت، تاریخ استخدام و محل کار خود را درج کنید تا کارفرما بتواند از طریق آن‌ها اعتبار شما را بررسی کند.

نوشتن تجربیات کاری در رزومه

نحوه نوشتن سوابق تحصیلی در رزومه

با دنبال کردن مراحل زیر به کارفرما نشان دهید که پیشینه تحصیلی مناسب برای جایگاه شغلی مورد نظر را دارید:

محل قرار دادن سوابق تحصیلی را مشخص کنید

قالب رزومه می‌تواند بر اساس سطح تجربه و اهداف شغلی‌ شما متفاوت باشد. اگر دانشجو هستید، به تازگی فارغ‌التحصیل شده‌اید یا تجربه کاری کمی دارید، تحصیلات خود را در بالای رزومه قرار دهید. با کسب تجربه بیشتر، می‌توانید بخش سوابق تحصیلی را به انتهای رزومه منتقل کنید.

با آخرین مدرک تحصیلی خود شروع کنید

تحصیلات خود را از نظر زمانی به طور معکوس بنویسید، چون آخرین مدرک تحصیلی شما مهمترین چیزی است که کارفرما باید به آن آگاه شود. به عنوان یک دانش‌آموز می‌توانید تحصیلات دبیرستان خود را همراه با معدل به رزومه اضافه کرده و پس از فارغ‌التحصیلی آن‌ها را حذف کنید. اگر می‌خواهید برای مشاغل بدون مدرک دانشگاهی درخواست استخدام بدهید، همیشه به تحصیلات دوره دبیرستان اشاره کنید؛ چون داشتن دیپلم حداقل شرطی است که برای بعضی از موقعیت‌های شغلی نیاز است.

به گواهینامه‌های خود اشاره کنید

از بخش سوابق تحصیلی برای گنجاندن هر گونه گواهینامه‌ای که دریافت کرده‌اید، استفاده کنید. اشاره به این تجربیات به شما کمک می‌کند که خود را از سایر افراد جویای کار متمایز کنید. کسب این گواهینامه‌ها نشان می‌دهد که شما به یادگیری علاقه‌مند هستید و می‌خواهید پیوسته دانش خود را افزایش دهید.

معدل و افتخارات خود را برجسته کنید

فارغ‌التحصیلان دبیرستان می‌توانند معدل و هر گونه افتخارات تحصیلی کسب شده را وارد رزومه کنند. وقتی می‌خواهید برای کارآموزی، مشاغل پاره‌وقت یا اولین شغل خود در خارج از مدرسه درخواست استخدام بدهید، گنجاندن این اطلاعات مفید است. هر وقت که توانستید تجربه کاری خود را افزایش دهید، می‌توانید معدل را از روزمه حذف کنید.

 

کلام پایانی

در این مقاله، در مورد مهم‌تر بودن کار یا ادامه تحصیل صحبت کرده و آن‌ها را با هم مقایسه کردیم. معمولا افراد تحصیل کرده درآمد بالاتری دارند و کمتر با مشکل بیکاری روبرو می‌شوند. از سوی دیگر، تحصیلات برای کسانی که در ابتدای ورود به بازار کار هستند اهمیت دارد، اما همان‌طور که پیش می‌روید تجربه کاری و کسب مهارت‌های جدید می‌تواند وزن بیشتری پیدا کند.

اهمیت کار و ادامه تحصیل از رشته‌ای به رشته دیگر متفاوت است. در حالی که مدرک تحصیلات تکمیلی برای بعضی از مشاغل مانند پزشکی، مهندسی و حقوق ضروری است، ممکن است برای استخدام در جایگاه‌های شغلی دیگر ارزش کمی داشته باشد. در حالت ایده‌آل بهتر است که شما به عنوان یک فرد جویای کار به کارفرما نشان دهید که هم‌زمان از تحصیلات و تجربه کافی برای استخدام برخوردار هستید.

پاسخ به سوالات متداول

کار کنم یا ادامه تحصیل بدهم؟

ابتدا باید نیازسنجی دقیقی انجام دهید و بدانید چه نیازی به ادامه تحصیل دارید، چه هدفی در آینده دارید، چه چشم اندازی را برای خود تصور می‌کنید و چه امکانات و اولویت‌هایی دارید. اگر نیازی به مدرک ندارید بهتر است جذب بازار کار شوید. همچنین اگر برایتان امکان دارد سعی کنید در حین ادامه تحصیل تجارب کاری مختلفی کسب کنید تا با محیط‌های کاری مختلف نیز آشنا شوید.

کارفرمایان به تجارب کاری بیشتر اهمیت می دهند یا مدرک تحصیلی؟

در بازار کار معیارهای مختلفی برای استخدام وجود دارد. برخی از کارفرمایان به تحصیلات بیشتر اهمیت می‌دهند؛ چراکه فکر می‌کنند فرد دانش کافی برای براورده کردن نیازها و اهداف سازمان را دارد. اما برخی دیگر تنها به تجارب کاری اهمیت می‌دهند؛ چراکه فکر می‌کنند فرد در کاری که قرار است به او سپرده شود تجربه داشته و می‌داند چطور با چالش‌های پیش رو روبرو شود.

حدیث مجد
{echo:get_the_author_meta(text_position')}
بازبینی شده توسط حدیث مجد
{echo:get_the_author_meta(textarea_brief')}

بیشتر بخوانید

نظر شما

دانلود رایگان کتاب هدف‌گذاری تا موفقیت

ایمیل خود را وارد کنید تا کتابچه راهنمای برای شما ارسال شود

    تلفن کارشناس: 09303333724

    برای ثبت نام در جلسه رایگان کوچینگ و مطرح کردن کلیه سوالات خود، همین حالا با شماره 09303333724 تماس بگیرید تا مشاوران ما شما را راهنمایی کنند. در صورتیکه الان نمی‌توانید تماس بگیرید، فرم زیر را پر کنید. مشاوران ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت:

    آدرس ایمیل متخصص