برای همهی ما برقراری رابطه با کسانی که دوستشان داریم دلچسب است. یک رابطه خوب علاوه بر حس صمیمت، عشق، حمایت، شادی، حس دوستی، امکان مشورت و راهنمایی را نیز به همراه دارد. به همان نسبت قطع این روابط آسیبهایی به ما زده است که گاهی تا مدتها همراه ماست. مهم است که یاد بگیریم چطور روابط بهتری داشته باشیم و چطور از خودمان در برابر آسیبهای احتمالی قطع روابط بین فردی حفاظت کنیم. کوچینگ روابط یکی از حوزههایی است که میتواند برای بهبود روابط بین فردی بهترین همراه باشد. در ادامه با مزایای این نوع از کوچینگ و اهداف آن بیشتر آشنا میشویم:
کوچینگ روابط چیست؟
انسان ذاتا موجودی اجتماعی است. به همین خاطر نیز بخشی از خاطرات خوب هر فردی مربوط به ارتباطش با دیگران و لحظات خوشی است که با آنها سپری کرده است. روابط بین فردی یکی از مهمترین مسائل در زندگی انسان است که حس انگیزه، آسایش و شادی را برای فرد به ارمغان میآورد. بنابراین طبیعی است که در زندگیتان به دنبال داشتن یک رابطه خوب باشید. با این حال اگر مشکلی برای این روابط پیش بیاید میتواند باعث ایجاد مشکلات و آشفتگی عاطفی شود. کوچینگ روابط میتواند به رفع مشکلات طیف وسیعی از روابط کمک کند. این روابط میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- رابطه پس از ازدواج با همسر
- روابط عاشقانه و پیش از ازدواج
- روابط دوستانه
- رابطه با همکاران
در ادامه در مورد نحوه کمک و راهنمایی کوچینگ موفقیت بیشتر توضیح خواهیم داد:
آشنایی با مشکلات در روابط
پیش از بررسی اهداف و مزایای کوچینگ روابط، لازم است در مورد مشکلات موجود در رابطهها بیشتر بدانید. همه ما تا به حال با مشکلات متعددی در روابطمان روبرو شدهایم. این مشکلات ممکن است به دلایل مختلفی پیش آمده و رابطه افراد را با اعضای خانواده، دوستان و شریک زندگی یا شغلیشان را بهم بریزد. بروز این تعارضات در ارتباطات و برآورده نشدن انتظارات معنویتان باعث میشوند احساس شعفی که قبلا داشتید را به یکباره از دست بدهید. پس از گذشت مدتی و با ادامه دار شدن این مشکلات، شعف جای خود را به غم و احساسات منفی داده و تنشهایی را در زندگی شما بهوجود میآورد.
هر فردی با قرار گرفتن در چنین موقعیتهایی، واکنشهای متفاوتی داشته و راهکارهای متفاوتی برای حل آن در نظر میگیرد. اما زمانیکه امکان بررسی مشکل وجود نداشته باشد شما نمیتوانید تشخیص دهید که چطور با مشکل روبرو شده و راه حل درستی برای آن پیدا کنید.
همچنین مشکلات رابطه ممکن است زمانی شروع شود که یکی از طرفین احساس کند در دام افتاده است، یا اینکه نداند ادامه داشتن این رابطه درست است یا نه یا فکر کند مسیر درست را گم کرده است. در چنین رابطههایی ممکن است طلاق، خیانت و احساس ناامنی شدید اتفاق بیفتد. بهطور کلی افراد برای حل مشکلات زیر به سراغ کوچینگ روابط میروند:
- تمایل به بهبود رابطه موجود
- نگرانیهای مالی در رابطه
- افتادن در دام یک رابطه غلط
- عدم درک صحیح از طرفین در رابطه
- ترس از مواجهه با مشکلات
- نبود مرز در رابطه
- وجود مشکلات جنسی
- عدم اعتماد به شریک عاطفی و احساس خیانت و سوء ظن
- عدم هماهنگی اهداف در رابطه
علاوه بر مواردی که در بالا ذکر شد، مسائل پیدا و پنهان دیگری وجود دارند که باعث میشوند مسیر پیشرفت در یک رابطه بسیار کند شده و گاهی به بیراهه برود. اما باید بدانید همانطور که با کمی صبر و درک میتوان بسیاری از این مشکلات را حل کرد، بروز برخی از مسائل پیچیده نیز نشان دهنده پایان یک رابطه هستند.
تشخیص اینکه چه زمانی لازم است برای نگه داشتن یک رابطه تلاش کنید و چه زمانی باید با کمترین میزان آسیب روحی آن را تمام کنید بسیار مهم و البته سخت است. به همین دلیل نیز توصیه میکنیم در چنین مواقعی از کوچینگ روابط کمک بگیرید.
آیا شما هم به کوچینگ روابط نیاز دارید؟
اصطلاح رابطه برای توصیف ارتباطی صمیمانه بین دو یا چند نفر بهکار برده میشود. اما بهطور وسیعتر این اصطلاح برای ارتباط بین دو یا چند نفر در همه زمینهها از جمله روابط کاری نیز بهکار برده میشود. این شامل معاشرتهای مادامالعمر یا ملاقاتهای سریع نیز میشود. حتی میتواند ارتباط رئیس جمهور یک کشور با مردم و یا ارتباط یک معلم با شاگردانش را نیز در بر بگیرد.
همچنین بسیاری از نگرانیها در مورد روابط عاشقانه، خانوادگی یا کاری زنگ خطری برای رسیدن به بن بست هستند. بنابراین این نگرانیها مشخص میکنند که رابطه شما نیاز به رسیدگی دارد. این فکر که با کمک گرفتن از کوچینگ روابط ثابت کردهاید که نمیتوانید یک رابطه را پیش ببرید غلط است. بلکه برعکس؛ اینکه پذیرفتهاید مشکلی وجود دارد و میخواهید روی نقاط قوت و ضعف رابطه خود کار کنید تا رابطه شما قویتر شود نشان دهنده این است که این رابطه چقدر برای شما ارزش دارد. در واقع مراجعه به یک کوچ روابط نشان دهنده بلوغ فکری، قدرت و فداکاری شماست.
از آنجاییکه همه انواع روابط میتوانند متزلزل شوند، مراجعه به یک کوچ روابط منطقی بهنظر میرسد. بنابراین اگر شما هم در تلاش هستید تا ارتباطاتی مثبت و قوی داشته باشید، کوچینگ روابط برایتان بهترین گزینه است.
کوچینگ روابطه برای شما مناسبتر است یا مشاوره؟
کوچینگ روابط و مشاوره دو حوزه نزدیک بههم هستند، به همین دلیل نیز بسیاری از مواقع باهم اشتباه گرفته میشوند. اما اگر به دقت اهداف و استراتژیهای آنها را باهم مقایسه کنید پی میبرید بسیار باهم متفاوت هستند.
مشاوره بیشتر روی گذشته و حال تمرکز کرده و تاثیر اتفاقات گذشته را بر رابطه فعلیتان بررسی میکند. بنابراین اگر نیاز دارید اتفاقاتی که در گذشته در رابطه شما پیش آمده توسط یک فرد متخصص بررسی شده و دردهای عاطفی و آسیبهایی که دیدهاید برطرف شود، باید به یک مشاور مراجعه کنید.
اما کوچینگ روابط بر روی مشکلات و مسائل حال حاضر و تاثیر آنها بر آینده یک رابطه تمرکز میکند. بنابراین اگر نیاز دارید هدفمندتر پیش بروید و به دنبال حل یک مشکل خاص، تعیین اهداف مشترک و برنامهریزی برای آینده هستید باید از یک کوچ روابط کمک بگیرید.
کوچینگ روابط چطور میتواند به شما کمک کند؟
کوچینگ روابط بهطور دقیق به شما میگوید که یک رابطه موفق چه ویژگیهایی دارد و چه انتظاراتی باید از یک رابطه و طرف مقابل داشته باشید. همچنین یک کوچ به شما کمک میکند تا نیازهایی که هنوز برآورده نشدهاند را شناسایی کرده و برای آنها برنامهریزی مشترک و دقیقی داشته باشید. علاوه بر این با کوچینگ روابط قادر هستید مشکلاتی که دلیل عمده بحثهای شما هستند را شناسایی کرده و استراتژی درستی برای مقابله و حل آنها تنظیم کنید.
در این میان هر فردی به دلایل خاصی کوچینگ روابط را انتخاب میکند. جلساتی که بین مراجع و کوچ برگزار میشود ممکن است برای جلب اعتماد در یک رابطه و تکیه بر تواناییهای خود در برقراری ارتباط با دیگران باشد. برخی دیگر نیز برای مقابله با اضطراب ناشی از بروز یک مشکل یا درگیری در رابطهای اشتباه میخواهند با یک کوچ صحبت کنند. کوچینگ روابط میتواند راههای مختلفی را برای کنار آمدن با موقعیتهای دشوار به شما نشان داده و به شما یاد دهد که چطور آرام بمانید و مسئولیت کارهای خود را بر عهده بگیرید.
یک کوچ مجموعهای مشکلات را حل و فصل میکند که مهمترین آنها در ادامه شرح داده شده است.
۱. شناسایی مشکلات، مسائل و نگرانیها در روابط
پذیرش مشکلات در یک رابطه میتواند سخت باشد. به همین دلیل در بسیاری از مواقع برای تشخیص و قبول این مشکلات به کوچینگ روابط نیاز دارید. به خصوص اگر یکی از طرفین، حاضر به قبول اشکالات و نقصهای خود در رابطه نباشد. یک کوچ روابط به دلیل داشتن دانش کافی در زمینه بهبود روابط میتواند مهارتهای ارتباطی و هنر گوش دادن را به افراد بیاموزد. یک کوچ به تمام صحبتهای شما گوش داده و به شما کمک میکند تا دلایل بروز برخی اختلافات و مشکلات را درک کنید. همچنین میتواند کمک کند تا بدانید ادامه رابطه درست است یا نه و برای بهبود آن باید چه کارهایی انجام دهید. همچنین کوچینگ روابط میتواند حامی شما باشد تا بتوانید با کمترین میزان آسیب، یک رابطه را به پایان برسانید.
۲. پشتیبانی در روابط زناشویی
همیشه بروز مشکل در یک رابطه زناشویی نشان دهنده شکست در ازدواج نیست. روشهای زیادی وجود دارد تا بتوانید به مسیر اصلی خود بازگشته و موانع را پشت سر بگذارید. در واقع چالشهایی که در زندگی مشترک با آن روبرو میشوید کاملا عادی است. اما لازم است به عنوان یک فرد بالغ، برای ایجاد صمیمیت در رابطه با فردی که به آن علاقه دارید تلاش کنید؛ چراکه در غیر اینصورت وجود مشکلات در زندگی زناشویی برای هر دو طرف سخت و غیر قابل تحمل میشود.
کوچینگ روابط میتواند به شما کمک کند تا اختلافات را درک کرده و برخورد درستی با چالشهای پیش رو داشته باشید. یک کوچ مهارتهایی را به شما میآموزد که در دراز مدت در بهبود روابط بین فردی شما کمک کند.
۳. پشتیبانی از حس صمیمیت در روابط
یکی از اهداف کوچینگ روابط این است که به شما بیاموزد که چطور به شریک خود احساس صمیمت، راحتی، امنیت و اطمینان داشته باشید. کوچینگ به افراد و زوجها کمک میکند تا آگاهی عاطفی خود را افزایش دهند، دلبستگیهای خود را بررسی کرده و آسیبپذیری خود را کمتر کنند. برخی از کوچها نیز به شما کمک میکنند با صمیمیت فیزیکی به آرامش بیشتری برسید.
۴. پشیبانی از روابط جنسی
کوچینگ روابط اغلب میتواند به بررسی مسائل جنسی و موانعی که بر سر راه صمیمیت شما قرار دارد بپردازد. یک کوچ میتواند به شما کمک کند تا محرکها و خواستههای جنسی که ممکن است باعث صمیمیت بیشتر زوجین شود را بشناسید و آنها را تقویت کنید. همچنین به شما کمک میکند تا اعتماد به نفس و اعتماد جنسی به شریک خود را تقویت کرده و نقاطی که باعث آسیبپذیری عاطفیتان میشوند را بشناسید. با کمک کوچینگ روابط میتوانید روی مواردی مانند میل جنسی کم، عدم مشارکت طرفین در روابط جنسی یا بررسی اختلالات جنسی تمرکز کرده تا بتوانید روابط خود را بهبود ببخشید.
۵. پشتیبانی برای دوستیابی
تغییر سبک زندگی در جوامع امروزی، لزوم صرفهجویی در وقت و کم بودن زمان آزاد در طول روز باعث شده است افراد کمتر به رابطههای دوستی خود توجه کنند. اما باید بدانید که برای کم شدن فشارهای کاری و شغلی، باید در کنار مشغلههای مختلف زندگی، دوستانی داشته باشید تا بتوانید با آنها بهطور شفاف صحبت کرده و وقت بگذرانید. پیدا کردن دوست جدید مهارتیست که قطعا برای داشتن رضایت در زندگی به آن احتیاج دارید.
اما پیدا کردن یک دوست خوب میتواند کمی سخت و ترسناک باشد. شاید فکر کنید که با روی کار آمدن سایتهای مختلف دوستیابی و شبکههای اجتماعی شناخت افراد و پیدا کردن یک دوست راحتتر شده باشد، اما بازهم شناخت افراد کمی سخت است. برای اینکه در این کار موفق شوید میتوانید از کوچینگ روابط کمک بگیرید و مهارتهای لازم برای این منظور را کسب کنید.
کوچینگ روابط به شما میآموزد که چطور وقت کافی برای ملاقاتهای دوستانه خود پیدا کنید، در برقراری رابطه دوستی با افراد مراقبت از خود را در اولویت قرار دهید، مرزهای مشخص در رابطه خود تعیین کنید و خواستههای خود را از یک رابطه بهطور دقیق مشخص کنید.
۶. پشتیبانی در روابط دوستانه
برخلاف دوران کودکی، حفظ رابطههای دوستانه در دوران بزرگسالی کمی سخت به نظر میرسد. در واقع روابط دوستانه نیز مانند روابط زناشویی نیازمند مراقبت و حفاظت هستند. اما با کمک کوچینگ روابط میتوانید مشکلات و موانع موجود بر سر راه روابط دوستانه خود را پیدا کنید. این مشکلات ممکن است مربوط به سطح اعتماد به نفس شما، اجتماعی نبودن یا برآورده نشدن نیازهای شما در روابط دوستانه باشد. علاوه بر این یک کوچ به شما کمک میکند تا بفهمید روابط دوستانه شما چه تاثیری در زندگی شما میگذارند و افرادی را در اطراف خود نگه دارید که باعث پیشرفت شما میشوند.
۷. پشتیبانی از روابط خانوادگی
روابط خانوادگی برای بسیاری از افراد، از جمله صمیمیترین و مهمترین روابطشان محسوب میشود. اما در هر صورت ممکن است برای شما نیز برقراری رابطه با پدر و مادرتان سخت باشد، یا به دلیل مشکلات مختلفی بخواهید ارتباط خود را با خواهر و برادر خود قطع کنید. اما کوچینگ روابط به شما کمک میکند تا اهدافی را پیرامون روابط خانوادگی خود مشخص کرده و راههایی را برای عبور از اختلافات یا فاصله گرفتن از خانواده پیدا کنید.
۸. پشتیبانی در مورد روابط کاری
روابط کاری اغلب اوقات پر از چالش هستند، در صورتیکه روابط مثبت با مدیران و همکاران میتواند باعث موفقیت و رضایت شغلی شما شود. تیم یا شرکتی که با آنها کار میکنید نیز زمانیکه تلاش شما در برقراری ارتباط را میبینند حس اعتماد، دوستی و احترام بیشتری به شما پیدا میکنند. اگر برای برقراری ارتباط پایدار در محیط کاری خود احتیاج به راهنما دارید، میتوانید از کوچینگ روابط کمک بگیرید. یک کوچ به شما کمک میکند تا موانعی که بر سر راه این نوع ارتباط است را بشناسید، روابط خود را بازسازی و تقویت کنید و به سمت جلو پیش بروید.
با کمک کوچینگ روابط یاد میگیرید که چطور به همکاران خود گوش بدهید و با آنها مشارکت داشته باشید. در این صورت متوجه میشوید که چطور به سرعت اعتماد افراد را جلب کرده و پاسخ مثبتی از محیط دریافت میکنید.
چطور میتوانید بهترین کوچ روابط را پیدا کنید؟
اگر تصمیم گرفتهاید برای بهبود روابط خود از کوچینگ روابط کمک بگیرید، باید کوچی را انتخاب کنید که علاوه بر تخصص در این حوزه، دیدگاههایی همسو با دیدگاههای شما داشته باشد. پس بهتر است پیش از انتخاب رزومه و مشخصات هر کدام از کوچهای فعال در این حوزه را بررسی کرده و مناسبترین آنها را انتخاب کنید. باید سعی کنید فردی را انتخاب کنید که به آن اعتماد داشته باشید، بتوانید با او شفاف صحبت کرده و به او تکیه کنید. لازم است به یاد داشته باشید کوچینگ روابط بهترین پشتوانه برای ارتقاء شما در روابط بین فردی است.