رزرو جلسه رایگان گوچینگ (کلیک کنید)

۱۴ نکته طلایی برای تقویت و کسب مهارت خوب صحبت کردن

زمان مطالعه: 10 دقیقه
مهارت خوب صحبت کردن

توانایی خوب صحبت کردن در همه جا و در هر شرایطی می‌تواند شما را از یک بحران و چالش بیرون آورد و حتی باعث پیشبرد اهداف و خواسته‌های شما شود. بنابراین اگر می‌خواهید در زمینه‌های مختلف، پیشرفت چشم‌گیری داشته باشید، در مذاکرات پیروز شوید و بتوانید شرکا و مشتریان خود را قانع کنید، نباید قدرت حرف زدن و یک مکالمه مؤثر را نادیده بگیرید. در این مقاله نکات مؤثر در خوب صحبت کردن را با هم بررسی خواهیم کرد.

بهترین نکات و تمرینات برای خوب صحبت کردن

شاید شما هم بارها در شرایط مختلفی مجبور شده باشید در برخی از جلسات حرف بزنید یا در سمینارهای مختلف چند جمله‌ای هر چند کوتاه، صحبت کنید. به شما حق می‌دهیم اگر صدایتان بلرزد یا برخی از کلمات را اشتباه ادا کنید.

علاوه بر این بسیاری از شما بارها پای سخنرانی‌های مختلف نشسته‌اید و در جلساتی شرکت کرده‌ و جذب سخنران شده‌اید؛ در چنین شرایطی بدون اینکه متوجه گذر زمان بشوید با اشتیاق صحبت فرد را دنبال کرده‌ و حتما در پایان از این سؤال بصورت ناخودآگاه در ذهن شما ایجاد شده است که “راز جذابیت یک سخنران در چیست و خوب صحبت کردن افراد به چه نکات و مواردی بستگی دارد؟”

اشتباه نکنید! هیچ راز و رمزی در خوب صحبت کردن برخی از افراد وجود ندارد. فردی که خوب صحبت می‌کند حتما تمرین کرده و نکاتی را در حرف زدن خود رعایت کرده است. شما نیز با کمی تمرین و توجه به برخی از نکات می‌توانید خوب صحبت کنید، یک مکالمه موفق داشته باشید و افراد را به سمت خود جذب کنید. در ادامه برخی از این نکات را با هم بررسی خواهیم کرد.

۱. آماده باشید!

فرقی نمی‌کند که شما برای سخنرانی به یک سمینار دعوت شده‌اید، یا می‌خواهید با شرکا و مشتریان خود مذاکره کنید. در هر صورت برای خوب صحبت کردن باید مقدمات آن را فراهم کنید. از آنجایی که شنونده شما آگاه است و می‌تواند متوجه میزان تسلط شما شود، باید حرف‌های خود را روی یک برگه پیاده کنید و آن را بارها مرور کنید تا روی آن‌ها تسلط کافی داشته باشید. به یاد داشته باشید در جلسه اصلی نباید متن را از روی برگه بخوانید.

۲. افکارتان را متمرکز کنید

حتی اگر در خوب صحبت کردن مهارت داشته باشید اما پیش از شروع جلسه یا نشست، تمرکز کافی نداشته و به اعصاب خود مسلط نباشید، نمی‌توانید به درستی حرف بزنید. در واقع میزان تمرکز و آرامش شما پیش از رفتن به جلسات و سخنرانی‌ها بسیار مهم است. بنابراین بهتر است یک ساعت پیش از شروع صحبت‌هایتان افکار خود را متمرکز کنید، ریلکس کرده و مطالب را در ذهنتان مرور کنید.

۳. محکم و پرحرارت صحبت کنید

همیشه فردی که پر حرارت صحبت می‌کند برای ما جذاب‌تر است؛ چراکه احساس می‌کنیم به حرف‌هایی که می‌زند کاملا مطمئن است و قصد فریب مخاطب را ندارد. بر عکس هیچ کس از سخنرانی که با صدای آرام و با استرس صحبت می‌کند خوشش نمی‌آید. اگر نیاز به الگو دارید بهتر است کمی خوب صحبت کردن را از سخنرانان انگیزشی یاد بگیرید!

۴. در حرف زدن عجله نکنید

یکی از معیارهای خوب صحبت کردن شمرده شمرده صحبت کردن است. بهتر است در بیان جملات و کلمات عجله نکنید، بین جملات مکث کوتاهی داشته باشید و اجازه دهید مخاطب به آرامی به صحبت‌های شما گوش دهد. ریتم تند جملات و پشت سر هم ادا کردن آن ها باعث می‌شود مخاطب نتواند به خوبی منظور شما را متوجه شود. البته نباید ریتم صحبت کردن شما بیش از حد آرام باشد؛ چراکه باعث خسته و کسل شدن مخاطب می‌شود.

۵. مراقب زیر و بم صدای خود باشید

کسانی که خوب صحبت کردن را بلد هستند می‌دانند که نباید تن صدای‌شان یکنواخت باشد. در واقع برای به وجد آوردن مخاطب و شنونده و برای اینکه بتوانند فرد را پای صحبت‌های خود نگه دارند، باید به صدایشان زیر و بم بدهند. به‌طور مثال می‌توانید با رسیدن به قسمت‌های بسیار مهم و کلیدی از حرف هایتان، صدای خود را کمی بالا ببرید. اما دقت کنید که از داد زدن و بلند کردن بیش از حد صدای خود، خودداری کنید.

۶. به زبان بدن خود دقت کنید

زبان بدن اگر به درستی به کار برود می‌تواند همراه با خوب صحبت کردن به شما در جذابیت بیشتر و جذب مشتریان کمک کند. برای ارتباط بر قرار کردن با افراد می‌توانید به‌طور مستقیم به چشمان مخاطب نگاه کرده و با او ارتباط چشمی برقرار کنید. همچنین بهتر است به جای لم دادن و رها شدن روی صندلی درست و محکم بنشینید یا اگر ایستاده‌اید بهتر است وزن خود را روی یک پا نیندازید. هنگام صحبت کردن نیز نباید دستان خود را در هم گره کنید یا خیلی زیاد آن ها را تکان دهید.

البته اگر به خوبی با زبان بدن آشنا باشید، می‌توانید حس مخاطبتان را هنگام گوش دادن به سخنان حود، به درستی متوجه شوید؛ مثلا اگر مخاطب پای خود را به زمین می‌کوبد یا سر خود را می‌خاراند مشخص است با قسمتی از سخنان شما مشکل دارد. در چنین شرایطی می‌توانید جریان سخنرانی را بر حسب حرکات مخاطب تغییر دهید یا به روند قبلی‌تان ادامه دهید.

توجه به زبان بدن برای خوب صحبت کردن

۷. سریع به سراغ اصل مطلب بروید

“مقدمه چینی هم حدی دارد!” اگر شما نیز در برخی از جلسات یا سخنرانی‌ها شرکت کرده باشید و  متوجه شوید که سخنران بیش از اندازه در حال مقدمه چینی است، ناخودآگاه کلافه می‌شوید و با خود می‌گویید ای کاش زودتر سر اصل مطلب می‌رفت! علت ساده‌ی این موضوع این است که حاشیه رفتن و نپرداختن به موضوع اصلی باعث خسته شدن مخاطب می‌شود. اگر نیاز به مقدمه چینی دارید سعی کنید آن را کوتاه کنید و بسیار صریح و واضح به اصل مطلب بپردازید.

۸. با زیاده گویی افراد را خسته نکنید

مثال‌های زیاد، توضیحات بیش از حد و طولانی، فلسفه چینی و توصیفات خسته کننده از جمله مواردی هستند که باعث خسته شدن و فرار مخاطب می‌شوند. در واقع هنر خوب صحبت کردن در این است که به اندازه صحبت کنید. سعی کنید برای بیان منظور خود نه خیلی کوتاه و مختصر و نه خیلی طولانی، بلکه به اندازه صحبت کنید.

۹. ساده و روان صحبت کنید

پر طمطراق صحبت کردن همیشه خوب نیست و جایگاه خاص خودش را دارد. در برخی از جلسات و نشست‌ها جملات و کلمات سخت و ثقیل باعث می‌شود مخاطب از خیر شنیدن صحبت‌های شما بگذرد. سعی کنید ساده صحبت کنید تا مخاطب بتواند با شما ارتباط بر قرار کند. البته این نکته نباید شما را به سمتی ببرد که به قصد خوب صحبت کردن بیش از حد خودمانی و به دور از ادب در جلسه حرف بزنید.

۱۰. حرف‌های امیدوار کننده بزنید

یکی دیگر از رازهای خوب صحبت کردن سخنرانان انگیزشی، استفاده از جملات و افعال مثبت است. در واقع همیشه جملاتی که جنبه مثبت دارند برای مخاطب جذاب‌تر هستند و بیشتر روی ذهن آن‌ها تاثیر می‌گذارد؛ چراکه باعث گسترش حس امیدواری در آن‌ها می‌شوند. بنابراین سعی کنید از اخبار و دستاوردهای مثبت حرف بزنید و تا جایی که می‌توانید جملات منفی را حذف کنید.

۱۱. خود واقعیتان باشید

اگر می‌خواهید با دیدن چند کلیپ از سخنرانی‌های افراد مشهور و موفق، از آن‌ها برای خوب صحبت کردن الگوبرداری کنید نباید تمامی حرکات و رفتارهای آن‌ها را تقلید کنید. بهتر است نکات کلیدی برای داشتن یک سخنرانی جذاب را اقتباس کنید و از تکرار همه آن‌ها خودداری کنید؛ چراکه بهترین کار این است که خود واقعیتان باشید و نقش بازی نکنید.

۱۲. صادقانه صحبت کنید

برای خوب صحبت کردن هیچگاه نباید به دروغ متوسل شوید، در بیان احساسات خود زیاده روی کنید، وعده و وعیدهایی بدهید که خودتان به آن اعتقاد ندارید و مطالبی را بگویید که حقیقت ندارند. در عوض باید به یاد داشته باشید که مخاطب شما بسیار هوشیار و آگاه است و می‌تواند سخنان صادقانه را از حرف‌های دروغ تشخیص دهد. بنابراین تنها باید سعی کنید صادقانه حرف بزنید و نقش بازی نکنید.

۱۳. از تصاویر استفاده کنید

حتما شما هم بارها تحت تاثیر یک تصویر قرار گرفته‌اید و زمانی که یک نمودار، جدول و تصویری از یک واقعه یا اتفاق را دیده‌اید بهتر قانع شده‌اید. در واقع بسیاری از اوقات تاثیری که یک عکس دارد با چندین ساعت صحبت شما برابری می‌کند. بنابراین بهتر است حتی اگر مهارت کافی در زمینه خوب صحبت کردن ندارید، همیشه روی کلمات تکیه نکنید و در برخی از شرایط بار تاثیرگذاری روی ذهن افراد را روی دوش تصاویر بیندازید.

استفاده از تصاویر و نمودارها در سخنرانی

۱۴. خوب گوش کنید

همه ما بارها با افرادی روبرو شده‌ایم که تنها متکلم جمع هستند، اجازه صحبت به دیگران نمی‌دهند یا به حرف دیگران بی توجهی می‌کنند. در چنین مواقعی به‌طور ناخودآگاه حس بدی پیدا می‌کنیم و نمی‌خواهیم حرف‌های فرد را جدی بگیریم. به همین دلیل است که باید بدانید همیشه خوب صحبت کردن کافی نیست؛ چراکه لازم است به همان اندازه که خوب صحبت می‌کنید، شنونده خوبی نیز باشید و اجازه دهید دیگران با صحبت کردن با شما ارتباط بر قرار کنند.

 

سخن آخر

آموزش مهارت‌های لازم در مکالمه این امکان را برای شما فراهم می‌کند که افراد را به سمت خود جذب کنید، آن‌ها را به یک شنونده خوب تبدیل کنید و در مذاکرات خود پیروز شوید. برای این منظور متخصصین و کارشناسان مختلفی می‌توانند به شما کمک کنند. کافی است موسسه یا افرادی را پیدا کنید که تجربه و دانش کافی در این زمینه داشته باشند. پس بهتر است اگر این مهارت را ندارید برای خوب صحبت کردن عجله کنید!

پاسخ به سوالات متداول

اگر شما هم جذب افرادی می‌شوید که لحن خوشایندی دارند، می‌دانند چطور صحبت کنند، کلمات زیبایی به کار می‌برند و تن صدای خود را به موقع بالا و پایین می‌برند باید به این نتیجه برسید که با خوب صحبت کردن می‌توانید به میزان بالایی مخاطب و مشتریان را جذب خود کنید.

قبل از هرچیز باید برای هر جلسه، قرار کاری یا پیش از شرکت در یک جمع آمادگی کامل داشته، بدانید می‌خواهید در مورد چه چیزی حرف بزنید و افکارتان را متمرکز کنید. نکات بعدی در خوب صحبت کردن این است که نباید عجله کنید، باید پرشور و نشاط حرف بزنید، به زبان بدن و زیر و بم صدای‌تان دقت کنید، زیاده گویی نکرده، صادقانه حرف بزنید و خوب گوش کنید.

درست است که برخی از افراد به صورت ذاتی سخنرانان خوبی هستند و به محض اینکه شروع به صحبت می‌کنند همه توجه افراد را به خود جلب می‌کنند؛ اما اینکه فکر کنید شما نمی‌توانید خوب صحبت کنید اشتباه است. خوب صحبت کردن یک فن است که با کمی تمرین، تمرکز و پشت کار می‌توانید آن را یاد بگیرید.

خیزران کرم‌پور
{echo:get_the_author_meta(text_position')}
بازبینی شده توسط خیزران کرم‌پور
{echo:get_the_author_meta(textarea_brief')}

بیشتر بخوانید

نظر شما

دانلود رایگان کتاب هدف‌گذاری تا موفقیت

ایمیل خود را وارد کنید تا کتابچه راهنمای برای شما ارسال شود

    تلفن کارشناس: 09303333724

    برای ثبت نام در جلسه رایگان کوچینگ و مطرح کردن کلیه سوالات خود، همین حالا با شماره 09303333724 تماس بگیرید تا مشاوران ما شما را راهنمایی کنند. در صورتیکه الان نمی‌توانید تماس بگیرید، فرم زیر را پر کنید. مشاوران ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت:

    آدرس ایمیل متخصص